-
Hava katı sorunu
Ben 3 katlı kat irtifaklı 32/96 arsa paylı bir binanın 3.katında oturuyorum. Yaklaşık 9 yıldır bu dairede oturmaktayım. Daireyi aldığım günden beri üzerinde çatı olmadığı ve kömürlüklerin çatısının bakımsızlığından dolayı dairem yağmur sularından zarar görmektedir. Binanın üzerine yapılabilecek 1 normal kat + 1 çatıkatı imkanı bulunmaktadır. Fakat bu katları yapabilmek için havakatı hakkının 1/3'ü X şahsında, 1/3'ü Y şahsında, kalan 1/3 hak ise bende bulunmaktadır. Üzerine kat atılarak dairemin zarar görme problemini çözmek amacıyla X şahsıyla binanın dışının sıvanması ve boyanması şartıyla 1/3 havakatı hakkımı vereceğimi söyledim. Fakat Y şahsı bu aynı şartlara razı olmadığı için kendi 1/3 hakkını X şahsına vermeyeceğini söylüyor. Bu durumda;
1) Y şahsına kendi mağduriyetimi önemsememesinden dolayı hukuki bir yaptırım uygulayabilir miyim? (Havakatı hakkını piyasa değeri üzerinden satması konusunda)
2) X şahsına havakatı yapmak üzere imza vermem durumunda daireme ortak olacağı söyleniyor. Bu mümkün müdür? Öyle ise çözümü nedir?
Bu sorunuma ayıracak olduğunuz değerli zamanınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.
-
Re: Havakatı sorunu
Kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulurken, havajatı olarak tanımladığınız biçimde bağımsız bölüm olablir. Burası kat maliklerinin ortak yeri ya da tek bir malike ait olabilir.
Ancak hisseli ise, diğer hisedarlara, tasarrufta bulunması amacıyla yaptırım uygulanamz. Ancak paydaşlığın giderilmesi dava sı açabilirsiniz
-
Re: Havakatı sorunu
Cevabınız için teşekkür ediyorum. Paydaşlığın giderilmesi davası açarsam bu paydaşlık hangi yöntemlerle giderilebilir? 1,5 kat hak nasıl 3 malike paylaştırılabilir? Şu anda daireme ait kat irtifakı tapusu var. Tapuda havakatı ile ilgili hiçbir bilgi yok. Sadece belediye binanın üzerine 1,5 kat atmaya izin verdiği için bu hakkın nasıl paylaşılacağı konusunda sıkıntı var. 1 kişinin bu hakkı kullanabilmesi için kat irtifakının bozularak kat mülkiyetine geçmek gerekir mi? Yoksa kat mülkiyetine geçmeden bağımsız bölüm şeklinde gösterilerek kat yapılabilir mi?
-
Re: Hava katı sorunu
Bu sorun benim için çok önemli rica etsem birisi cevap yazabilir mi?