Re: Ücretsiz izine çıkarılma

İşverenin böyle bir hakkı vardır ancak bu durum işçi açısından haklı olarak iş aktinin feshi sonucunu doğurur.Fesih sonucu ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
"Süresi belirli sözleşmeyle çalışan işçinin aynı nedenle işi durduran işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılması işçi için haklı fesih nedeni olup kıdem tazminatını alma hakkı vardır"(Yarg. 9. HD. 7.7.1978, E:1778, K:1905)
Ancak işin durması,yavaşlaması ekonomik kriz gibi zorlayıcı nedenlerden dolayı olmuş ise ihbar tazminatına hak kazanamayacaksınız. Kolay gelsin
Saygılarımla

Re: Ücretsiz izine çıkarılma

Yanlış anlaşılabilecek hususları ortadan kaldırmak adına;

İşveren tek taraflı olarak muvaffakatini almaksızın işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz. Bu muvaffakati vermezseniz;

İşçiyi tek taraflı zorunlu ücretsiz izne çıkartmak, öğretide eylemli fesih olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda "beni zorunlu ücretsiz izne çıkararak iş akdimi feshettin diye algılıyorum öyleyse kıdem ve ihbar tazminatımı öde" diyebilme opsiyonunuz bulunmakla birlikte, işvereniniz kıdem ve ihbar tazminatınızı ödemek kaydıyla iş akdinizi feshedebilir. Şartları varsa bu duruma karşı işe iade davası da açabilirsiniz.Ama gerek işe iade ve gerekse ihbar tazminatı yükü nedeniyle işvereninizin bu yola başvuracağını tahmin etmiyorum. 

Daha uygun ve çoğunlukla takip edilen yol ise;
Muvaffakatiniz olmaksızın ücretsiz izne çıkarılmanız durumunda, iş akdinizi İş Kanunu 24. madde hükümlerine göre haklı nedenle feshetmenizdir. Bu durumda sadece kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Bunun için tercihen Noter kanalı ile işvereninize İhtarname/Fesihname göndererek (ücretsiz izne çıkarılmanızdan sonra 1 hafta beklemenizi tavsiye ederim) ücretsiz izni kabul etmediğinizi ve iş akdinizi haklı nedenle feshettiğinizi bildirerek kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edersiniz. Ödeme yapılmazsa İş Mahkemesi'nde kıdem tazminatı davası açarsınız. Kıdem tazminatı alacaklarında zamanaşımı süresi 10 yıldır.

Selamlar,