Web sitesine saldırı hakkında bir soru
Geçtiğimiz günler içinde bir üyemizin şifresinin çalınması yoluyla (muhtemelen mail adresi çalınıyor önce) üyemizin hesabını hackleyen kişi tarafındansitemizin belli bölümünde küfürlü forum konuları ve şahıslara bizzat edilen küfür cümleleri yer aldı.
İlk planda bütün ekran görüntülerini edinip,İp adresi dahil kendisine ait teknoloji'nin bana verdiği tüm olanaklar çerçevesinde hemen her bilgisini ulaştık.
Sonuç olarak saldırıyı yapanın İp adresi ve sitemize verdiği küfürsel zarara ait tüm kanıtlar elimizde ve kendisine dava açmak istiyorum.
Bu konuda elimde olan tek yarım bilgi sanırım Türk Ceza Kanuna ait bir madde'den.
Avukat ve ilgili dostlarımızdan yardım istiyorum dava açma sürecinde nereye nasıl ne tür bir dilekçe ile başvurmam lazım.
Internet kullandığımıza göre bu tarz insanları bezdirmek adına alınacak bir vitrin karar bekliyorum açıkcası.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Web sitesine saldırı hakkında bir soru
Eğer bir ceza davası açmak istiyorsanız Savcılığa yapacağınız bir şikayet kafidir. Fakat zararınız meydana geldiyse ve bu zararı gidermek istiyorsanız bir hukuk davası açmanız gerekmektedir. Ama önemli olan nokta, "bu tarz insanları bezdirmek adına alınacak bir vitrin karar bekliyorum" diyorsanız, profesyonel yardıma ihtiyaç duyacağınızı söyleyebilirim.
Alıntı:
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Eğer bir ceza davası açmak istiyorsanız Savcılığa yapacağınız bir şikayet kafidir. Fakat zararınız meydana geldiyse ve bu zararı gidermek istiyorsanız bir hukuk davası açmanız gerekmektedir. Ama önemli olan nokta, "bu tarz insanları bezdirmek adına alınacak bir vitrin karar bekliyorum" diyorsanız, profesyonel yardıma ihtiyaç duyacağınızı söyleyebilirim.
Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederim,ufak bir bilgi daha rica ediyorum sizden...
Zarar olarak henüz maddi zarar söz konusu değil fakat üyelerimizin bize olan olası güven kaybı yada sitemize uğrama sıklıklarının azalması gibi konularda zararlarımız oldu sayılır ,bunlar maddi zarara mı girer manevi zarara mı bilemem .
Peki ekrangörüntüleri ve ip adresiyle kanıtlandıktan sonra ekran görüntülerinde isim verilerek edilmiş küfürlerin hukuksal cezai karşılığı var mıdır?Bunları şikayet dilekçemde belirtmem yeterli midir?Yoksa belirttiğiniz gibi hukuk davası bu küfürler için mi açmak gerekiyor?
Hakaret
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
MADDE 126. - (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.
Suçun, mağdurun şikayetine bağlı olduğu göz önüne alındığında, hakaret isnadının, sizin tarafınızdan verilen bir şikayette yer almasının yerinde olmayacağı kanaatindeyim.
Alıntı:
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Hakaret
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
MADDE 126. - (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.
Suçun, mağdurun şikayetine bağlı olduğu göz önüne alındığında, hakaret isnadının, sizin tarafınızdan verilen bir şikayette yer almasının yerinde olmayacağı kanaatindeyim.
Küfür edilenler arasında site sahipleri olarak bizde varız malesef o bakımdan ifade etmiştim.Üyelerimiz dava açmak istediklerinde kendilerine teknik bilgiler verilecektir tabi.Ama bahsedilen küfürler yine site sahibi olarak bize edilmiştir öncelikle isim verilerek.
O halde şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
O halde şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz.
Peki bu şikayeti nereden yapabiliriz? Online şikayet etme durumu var mı?
Teşekkürler