Karayolları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulabilir mi?
Herkese merhaba!
Borçlar Hukuku vizesinde; "X şirketi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol yapımı ile ilgili bir ihalesini alıyor. Daha sonra yol üzerinde çalışmalara başlıyor. Dinamitle bir kayayı patlıyor. Bu patlama sonucu A'nın evi yıkılıyor ve evin hemen yanına park etmiş olan B'nin arabası bu yıkıntıyla zarara uğruyor. B kimleri neden sorumlu tutar?" diye bir soru soruldu. Ben soruyu cevapladım; yalnız Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de sorumlu olabileceğini düşündüm.Daha sonra sorumlu olduğu miktarı X şirketinden, sözleşmeye aykırı davranmasından dolayı rücu edebilir dedim.Sizce haklı mıyım?
Okullar tatile girdiği için hocama ulaşamıyorum;ama sorunun cevabını da merak ediyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
Re: Karayolları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulabilir mi?
Bence cevap doğru. Ancak; müterafik kusur durumunun da tartışılması gereklidir ki; bunun, soruyla herhalde alakası yok.
(x) şirketi çalışanlarının kusuruyla oluşan bu durumdan dolayı (B), (X) şirketini sorumlu tutamaz mı yani? Bence (X) şirketi'nin sorumlu tutulması gerekir.
"İhale makamı zarara neden olan müteahidin istihdam edeni olmadığı gibi, müteahhit BK md. 100 anlamında yardımcı kişi de sayılmaz."( Yarg. 11.HD. 17.11.1983. E:4846, K:5115) kolay gelsin
Saygılarımla
(X) şirket de, sorumlulardan birisidir.
Ekte sunduğunuz içtihadın tamamı incelendiğinde, belki de, davanın konusu ile sorumluluğun tespiti yönüyle, ihale makamının içsel farklılığı nedeniyle, karar doğru veya yanlış olabilir.