-
Çeklerle ilgili
selam,
ben yaklaşık 3 ay kadar önce tefecilere aracılık yapan arkadaşıma şirket çekimizi kırdırdım.daha sonra benden parasını bana vermek üzere 3 adet çek aldı ama ne parayı ne de çeki geri getirdi.aylarca çeki getirmesi için yalvardım ama beni oyaladı.geçtiğimiz cuma günü şirkete haciz geldi.arkadaşımın çeki kullandığı yer, 31 ocak vadeli(yani vadesi gelmemiş) çeki yazdırıp %15 ini ödeyerek ihtiyadi haciz uygulatmış.şirketteki malı kurtarabilmek için 7.800.- YTL'lik borca karşılık 2.600.-YTL ödeme yaptım ve bana 10 gün süre verdiler.bunu ödemek zorunda olduğumu biliyorum ama arkadaşımın kullandığı diğer vadesi gelmemiş 3 adet çeki nasıl kurtarabilirim? kime sorsam, diğer çekleri de ödemek zorunda olduğumu söylüyor.bu yasalar mağdur durumda kalanları ya da hata yapanları korumuyor mu :( bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa ve yardımcı olursa sevinirim.tşk ederim.
-
Re: Çeklerle ilgili
Bahsettiğiniz gibi; yasalar, mağdur durumda olanları ya da hata yapanları korur ve o çeklere güvenerek, mal/para/hizmet verenler, alacaklarını tahsil ederler.
-
Sayın katre,
Durumunuz üzücü,ancak Ticaret Hukukunun ana ilkelerinden birisi,"tacirler basiretli bir işadamı gibi davranmalı,işlerinde gereken dikkat ve özeni göstermelidirler" , tacir,bu dikkatsizlikten dolayı mağdur olursa yasa ne yazık ki korumuyor, kaldı ki çekler elinizden rızanızla çıkmış , böyle bir hata sizin için geçerli değil...
-
öncelikle cevabınız için tşkler ama bir şey sormadan edemiycem. siz hayatınızda hiç hata yapmayacak kadar mükkemmel olabilirsiniz ama arkadaşına güvenmek gafletinde bulunan ve hatasının bedelini fazlasıyla ödeyen birine bu kadar acımasızca bir cevabın etkisi ne olur hiç düşündünüz mü?
-
eğer elinizde para varsa bankaya çeklerin karşılığını yatırın ve ödemeyi durdurun.bankadan çekleri tahsil edemez.ve sizin çeklerine bi zarar gelmez çünkü karşılığı var ve sadece ödema yapmıyorsunuz ancak tekrar dava açması lazım.bunu bir bankacı ile görüşürseniz size daha çok yardımcı olur. bu arada bankacı arkadaşlar böyle karışık bir işe girmek istemeye bilir başka bankacı arkadaşlara sorun. saygılar
-
Sayın katre,
Sözünüz banaysa, ben sizi kırmak istemedim,sadece kanunun bu konuda tacirlere karşı, tacir olmayan kişilere göre biraz daha katı olduğunu söylemek istedim. Herkes hata yapabilir tabii ki, insanın arkadaşına güvenebilmesi olması gereken bir şey zaten, her ne kadar günümüzde kime güveneceğimizi bilemesek de...
Kısacası, Ticaret Kanunumuz, uzmanlık alanları olması gereken işlerinde,tacirlerin hata yapmasını kabul etmemektedir, açıkladığım buydu.