-
İşten ayrilma
merhaba,
1997 yilindan beri ozel bir bankada calismaktayim.calistigim is yerinde bir sure once hakkimda rapor tutularak mevcut gorevimden alinarak ayni bolum icinde baska bir servise daha pasif bir goreve getirildim,(onceki gorevimde 1derece imza yetkim oldugu halde).suan yonlendirildigim gorevde yetki kullanmam gerekmiyor.sadece sistem girisi yaptiriliyorum.bu arada hakkimda tutulan raporun islerligi yada hala mevcut olup olmadigina dair bilgimde yok.
(bu olay isyerindeki bir kac arkadasin da katilimiyla duzenlendi tarafima).ayrica bu yer ve gorev degisikligi bana resmi bir yazi ile teblig edilmedi ama bu sekilde calismam icin yaptirim uygulaniyor.oncelikle bu konuda ne yapabilirim.bu konudaki haklarim nelerdir.
Asil onemli olanda isyerinden ayrilmak istiyorum .
bu rapor sonrasinda benden memnun degiller ise onlarin beni gondermelerini soyledim.Tazminat odemek durumunda olucaklari icin beni bu yolla cikarmadilar.Beni kendim ayrilmaya zorluyorlar.Isten ne sekilde ayrilabilirim.Tazminat elde edebilmem icin yapabilecegim yasal bir prosedur varmi.
Birde uc gun habersiz ise gidilmezse is akdinin tek tarafli feshini duydum Boyle bir yol izlersem sonrasinda kuruma herhangi bir odeme(ihbar vs.) benim yapmam gerekirmi yada kanunu bir yukumluluk altina girermiyirm.Isyerimden en iyi sartlarda nasil ayrilabilirm bana bu konuda bilgi vermenizi onemle rica ederim.Cunku cok zor sartlar altinda manevi anlamda calismaktayim.SAygilarimla,
iklil
-
Re: isten ayrilma
Öncelikle hiç bir haklı sebep yokken işten ayrılırsanız ihbar ve kıdem tazminatı alamayacağınız gibi, işverene ihbar tazminatı da ödemek durumunda kalırsınız. Aynı şekilde işveren de haklı sebep yokken işinize son verirse size ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Sizin kıdem tazminatı alarak ayrılabilmeniz için haklı bir sebebinizin olması gerekir. Bu sebepler İş Kanununun 24. maddesinde sayılmı ve bu maddye göre verilmiş yargıtay kararlarında da örnekleri vardır.
Ancak işyerinde sizin çalıştığınız birim değişti ise ve bu değişiklik iş koşullarında esaslı değişiklik ise bu yeni işi kabul etmek zorunda değilsiniz. İş Kanunu md. 22'ye göre; bu tür değişiklikler siz yazılı olarak bildirilmeli ve sizin kabulünüze bağlıdır. Kabul etmezseniz eski şartlarınız devam ediyor demektir. Sizin hakkınızdaki raporun içeriğini ve size yüklenen eylemi bilmediğimizden, işverenin bu değişikliği yapmakta haklı olup olmadığını da bilemiyoruz. Bu nedenle rapor içeriği, 22. madde ve 24. madde birlikte değerlendirilmeli. Bu hususları çevrenzideki bir iş hukuku avukatı ile görüşmenizde yarar var. Selamlar.
-
Re: İşten ayrilma
merhaba ,
Oncelikle hakkimda tutulan rapor, isyerinde mesai saati icinde oyun oynamam ile ilgiliydi.Bu herkesce yapilan birseydi fakat tabiri caizse kabak basima patladi.
Bunla ilgili tutulan rapor hala mevcutmu bilmem ama tarafimdan da imzalanmasi istendigi hale imzalamadim.Yani sucu kabul ettigime dair bir belge yok.Bu uygulamadan ust yonetimin haberi yoktur.SAdece calistigim bolumde kaldi konu.Acaba bir ust yonetime bu konuyla ilgili bir bildirimde bulunabilirmiyim.Yani gorev sahamda degil bir baska sahada calistiriliyorum sonucta.Eger yapabilirsem nasil bir yol izlemeliyim.
Buna ek olarakta sormak istedigim bi sey daha var is kanunu maddelerinde rastlayamadim.
Bankamizda (birkac yil once bu nedenle bir isten cikarilma oldugu icin),maasindan fazla borcu (orn:bankanin kredi kartina) oldugu takdirde isten cikarilma sozkonusumudur.
Bu donemde bankamizin teftis ekibi bizim bolumde teftiste.Onlara danisip bu sikintilarimla ilgili bir paylasim sozkonusu olabilirmi.
Yani acikcasi isten hakli sebeble ayrilma yolu ariyorum.
Defalarca konusmama ragmen onlar beni cikarmiyorlar.Yardimlariniz icin tesekkur ederim.Saygilarimla...
-
İşten haklı nedenle ayrılmanızı gerektirecek nedenlerin değerlendirilmesi için bir meslekdaşımın profesyonel yardımına başvurmanız daha sağlıklı olacaktır. Burada elde edeceğiniz genel bilgilerle atacağınız yanlış bir adım size pahalıya malolabilir.
Selamlar.
-