-
Sanal kumar
--------------------------------------------------------------------------------
Türk Ceza Kanununun 228 inci maddesinde düzenlenen kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunun benzeri nitelikteki hükmü içeren madde düzenlemesiyle, bilişim ağı üzerinde kumar oynatılması fiili suç olarak düzenlenmiş ve cezaî yaptırıma bağlanmıştır.
Buna göre, “Bilişim ağı üzerinde kumar oynatana altı aydan iki yıla kadar hapis cezası veya iki yüz günden bin güne kadar adlî para cezası verilir.”(Tasarı Madde 30). Türk Ceza Kanununa göre; ceza kanununun uygulanmasında kumar, “kazanç amacıyla icra edilen" ve kar ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır. 228 inci maddedeki suç “kumar oynanması için yer ve imkan sağlama” suçudur. Kumar oynanması için yer ve imkan sağlayan kişiye verilecek ceza bir yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır. Suçun bilişim ağı yoluyla işlenmesinde ise ceza altı aydan iki yıla kadar hapis cezası olabilecektir. Ya da ikiyüz günden bin güne kadar adli para cezası verilebilecektir. TCK’nin tanımladığı adli para cezası ise en az yirmi ve en fazla yüz Türk lirası olan bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak hakim tarafından takdir edilecektir.
1- Ancak ; sanal ortamda kumar oynayanlarla ilgili herhangi bir yasal düzenleme var mı? Benim takip edebildiğim kadarıyla yok.Özellikle bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.
2-Tasarının sonunda kanunlaşması halinde altı ay sonra yürürlüğe gireceği yazıyor.Bu süre zarfında denetim nasıl sağlamacak?Ya da bu süre zarfında tasarıda belirtilen suçları işleyenler geriye dönük olarak mı takip edilip yargılanacak?
3-Ben Dan Brown'un ''Dijital Kalesi'nde'' anlatılan sanal hafiyeliğin bir anlamda legalleşmesi olarak gördüğüm bu tasarıdaki maddelerin hayata geçirildiğinde düşünce özgürlüğünü zedeleceğini düşünüyorum.
-
Cevap: Sanal kumar
Sanal kumar oynayanla ilgili bir ceza maddesi bulunmamaktadır, saygılar...