Re: Eski eş ve çocuklar...
Bir kişinin öldüğünde evli olduğu kişi ve alt soyu birinci dereceden mirasçıdır.
Boşandığı eşi mirasçı olmaz.
Çocukları olan birinin eşi yaşıyorsa mirastan %25 pay alır, kalan %75 -hangi eşten olduğuna bakılmaksızın- çocuklar arasında *eşit* paylaştırılır.
Önceden vefat eden çocukların mirası altsoyuna geçer.
Dolayısıyla boşanılan eşin mirasta hakkı yoktur ama başka eşten olan çocuğun da sizin kadar mirasta hakkı vardır.
Diğer kardeşlerinizden mirası kaçırmak adil ve ahlaki bir tavır olmaz.
Benim annem ise dul kaldığında babamla evlenmiş ve ben bu evlilik sonucu olmuşum.Annemim eski eşinden 4 çocuğu var acaba bu mal varlığını annemin üzerine kayıt ettirsek.Annem eski eşinden olan çocukları hak talep edebilir mi?
Tiesto,
Hiç de iyi niyetli olmayan sorular sorduğunuz için benden başkası cevap vermiyor.
Mal annenizin üzerinde olursa vefat ettiğinde babanız yaşıyorsa %25, annenizin siz dahil 5 çocuğu %15 eşit pay alır.
Babanız da o tarihle vefat etmiş ve anneniz yeniden evlenmediyse 5 kardeşe %20 pay düşer.
Babanızda olsaydı, anneniz %25, 3 kardeş %25 alacaktınız.
Yani malı annenize yapmak sizin zararınıza...
Ne annenizden ne babanızdan üvey kardeşlerinizle paylaşmak istemiyorsunuz. Bu ne aç gözlülük?
Sayın ma_cera yanlış anladınız beni...Ben daha 15 yaşındayım.Ben malın sadece anneme ve bana kalmasını istiyoruz.Benim annemden yada babamdan olan üvey kardeşlerime mal vermeme gibi bi düşüncem yok.Sadece babam ileride vefat ettiğinde annemle birlikte mağdur duruma düşmemek için bunları soruyorum...Çünkü babam bu günlerde biraz hasta.Kendi geleceğimizin iyi olması için bunları soruyorum.Anneminde fiziksel sakatlığı var ve benimde yaşım küçük.Hepsi kendi kurtarmış durumda.Annemle babamın başına bi olay gelse.Onların hiç biri bana sahip çıkmaz.Amacım bu,başka bi niyetim yok.Demek istediğim şeyi anlamanızı diliyorum...
Bütün soruların yukarıda cevaplandı.
Tekrar dikkatle oku.