İhbar Tazminati AlaBilmek İcin Kac Gun Doldurmak LAzim?
Benim 64 Gunluk Calismam Var İhbar Tazminati Alma Hakkim Varmi?
Printable View
İhbar Tazminati AlaBilmek İcin Kac Gun Doldurmak LAzim?
Benim 64 Gunluk Calismam Var İhbar Tazminati Alma Hakkim Varmi?
İhbar tazminatına hak kazanmak için kural olarak asgari bir çalışma süresi öngörülmediğinden, İŞ Yasası'nın 17. maddesine göre 6 aydan az hizmeti olanlar 2 haftalık ücret tutarında ihbar tazminatı almalılar.
Ancak İş Yasası'nın 15. maddesinde belirtilen ve toplu iş sözleşmesi ile 4 aya kadar arıtırılabilen deneme süreli sözleşme kapsamında iseniz (yani işyerinizde toplu iş sözleşmesi varsa ve siz de bu sözleşme kapsamında iseniz ve toplu iş sözleşmesinde de 64 günden fazla bir deneme süresi öngörülmüş ise) ihbar tazminatı doğmaz. Selamlar.
Abbas bey s.a
benım çalıştıgım şirket benı ısten cıkaracak ama bana sadece 1 hafta gun verıldı bende bır az musade edın dedım okey aldım ama 1 ay ıcerısınde yapmadıgım ıs kalmadı (muhasebe elemanıyım) normal şartlarda bana ıhbar dogmuyor ama bana resmı olarak bır çıkıs imzalatmadılar onun ıcın sigortaya şikayet etsem ihbar alabılırmıyım. sizden yanıt beklıyorum efendım ...
Sorunuzu net olaraklayamadım. İhbar koşullarının varlığı sorunuzdan net aanlaşılmıyor. Ama ihbar tazminatı için sigortaya değil, Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayet etmelisiniz. Selamlar.
Temmuz'un 22'sinde iş başı yaptığım özel bir şirkette ofis elemanıyım.Yaptığım işin başka bir firmaya devredilmesi sonucunda kabul edilebilir ücret olmadığı gerekçesiyle gelen teklifi geri çevirdim. Bana sözlü olarak Ocak ayının ilk haftasından takip eden 15. günün sonunda çıkış verileceği beyan edildi. Şuan hala çalışıyorum. İlerleyen günlerde beni işten çıkartırlarsa herhangi bir hak talep edebiliyor muyum ? Eğer hak edipte vermezlerse nasıl bir yol izlemem gerekir ?
En az 6 ay çalışılmışsa ve işyerinde en az 30 kişi çalışıyorsa. (İşverenin birden fazla işletmesi var ise işletmelerinde çalışan toplam işçi sayısı baz alınır.) Sözleşmenin Feshinden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açma hakkınız var.
Size ocak ayında çıkarılacağınız ihbar edilmiş ama çıkarılmamışsınız. Bence sizi bu tarihten itibaren çıkartırlarsa ihbar tazminatı isteyebilirsiniz. Çünkü ihbar öneli kullanılmamış.
Yine sizi çıkartacaklarını yazılı olarak bildirmedilerse ihbar yapılmadığı nedeni ile ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
- - - Updated - - -
İhbar süreleri
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,