Re: Kredi kartı sözleşmesi
Asıl borçlunun emekli sandığından hacizli olan maaşı var. Yani bir geliri var. Bu şartlarda aciz vesikası asıl borçlu için düzenlenebilir mi?
Aciz vesikasıyla ilgili yapılan forumlara bakınız.
Sayı Mehmet Bey,
Benim sorum şu :
Emekli maaşı olan asıl borçlu varken kefile gidilir mi?
Saygılarımla.
Bu durumda asıl borçlunun sorumluluğu olmuyor mu?
Yani asıl borçlu parayı ödemiyor, kefil ödüyor. Doğru mu anladım?
"Bu durumda asıl borçlunun sorumluluğu olmuyor mu? Yani asıl borçlu parayı ödemiyor, kefil ödüyor. Doğru mu anladım?" diye sormuşsunuz.
Elbette asıl borçlu da borçtan sorumlu ama alacaklı asıl borçluya başvurmadan müteselsil kefilden borcun ödenmesini talep edebilir. Borcu ödeyen müteselsil kefil, alacaklının haklarına halef olacağından, ödediği miktar kadar asıl borçluya rücu edebilir. Kısacası, borcu ödeyen kefil, ödediği miktarı asıl borçludan talep edebilir.
Selamlar.
Onur Bey,
"Elbette asıl borçlu da borçtan sorumlu ama alacaklı asıl borçluya başvurmadan müteselsil kefilden borcun ödenmesini talep edebilir. Borcu ödeyen müteselsil kefil, alacaklının haklarına halef olacağından, ödediği miktar kadar asıl borçluya rücu edebilir. Kısacası, borcu ödeyen kefil, ödediği miktarı asıl borçludan talep edebilir." diye yazmışsınız.
BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI KANUNU
Kanun No. 5464 Kabul Tarihi : 23.2.2006
MADDE 24 - ............................Kredi kartı kullanımlarındaki kefalet, Borçlar Kanununda belirtilen adi kefalet hükümlerine tâbidir. Asıl borçluya başvurulup borcun tahsili için tüm yollar denenmeden kefilden borcun ifası istenemez.
Hal böyle olunca yazdıklarınızla kanun maddeleri çelişiyor.
Benim sormak istediğim soru şu;
Ben kefaletimden dolayı ödeyeceği parayı asıl borçludan nasıl tahsil edeceğim?
Saygılarımla.