işiçi ücret alacakları için açılacak davalarda işverenin ikamet adresi dışında işçinin çalıştığı yer mahkemesinde dava açılabilir mi?örneğin işveren x işçi y şehrindeyse alacak için y şehri mahkemesi yetkilimidir?teşekkürler
Printable View
işiçi ücret alacakları için açılacak davalarda işverenin ikamet adresi dışında işçinin çalıştığı yer mahkemesinde dava açılabilir mi?örneğin işveren x işçi y şehrindeyse alacak için y şehri mahkemesi yetkilimidir?teşekkürler
Evet, yetkilidir.
İş davaları, davalının (genellikle işveren) bulunduğu yer veya işçinin işini yaptığı yerde açılabilir. Bulunduğunuz y şehri, tabi olduğunuz işvereninizin işini yaptığınız yer ise y şehrinde de davanızı açabilirsiniz.
[QUOTE=Av.Onur Tunga;81673]Evet, yetkilidir.[/QUOTE
Bununla ilgili bir yasa, yönetmelik, tebliğ veya yargıtay kararı verebilir misiniz?
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu
Madde 5 : İş mahkemelerinde açılacak her dâva, açıldığı tarihte dâvaolunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesindebakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede debakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.
Madde 5 - İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava oluna-
nın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgahı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir.
Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.
Burada bir şey kafama takıldı.'işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkeme'.İşçinin işini yaptığı işyeri derken dava edeceği işyeri mi kastediliyor, yoksa örneğin:işçi dava edeceği işyerinden ayrılmış başka bir şehre taşınmış ve orada çalışıyor.İş yapıyor.Bu durumda işini yaptığı yer mahkemesi hangisi oluyor.eski çalıştığı ve dava edeceği işyeri mahkemesi mi, yoksa yeni çalıştığı şehrin mahkemesi mi?
Sayın Hasanali,
Tabiiki dava edeceği işyerine bağlı olarak işi yaptığı yer. Başka işyerinin konuyla ilgisi olamaz.
Saygılar,
Başka iş yerinin konuyla ilgisi olmaz tabi.Ben onu derken işçinin ikamet ettiği kent mahkemesi olur mu? demek istemiştim yani 'işçinin işini yaptığı yer'in anlamı dava edeceği iş yerinin mahkemesi diye anlıyorum doğru mudur?Bu doğru ise:İşçi istanbulda çalıştığı iş yerini şu an ikamet ettiği Ankara yetkili iş mahkemesine şikayet edemiyor(dava açamıyor) öyle mi.Öyle ise avukat arkadaşım da haklı.biz bu davayı istanbula gidip açmalıyız.
EVET....