Odenmemis sigorta primleri ve mesailer
Merhabalar;
Önceki çalıştığım iş yerinde iki ayrı dönemde görev aldım.
I. Dönem Giriş: Mart 2003 Çıkış: şubat 2004
II. Dönem Giriş: Ocak 2006 Çıkış:Haziran 2006
Bu sene yüksek lisans eğitimine basladığım ve mesai saatlerinin çok yoğun olduğu için işimden ayrılarak baska bir firmaya geçmek zorunda kaldım.Ortalama her gün saat 22:00 ve daha geç saatlerde iş yerinden çıkabiliyoduk bunu abartmadan her gün olduğunu söyleyebilirim ve hiçbi mesai ücreti almadan.
Şu anda müşavir yardımcısıyım ve normal şartlarda 36 ay staj yaparak(SİGORTALI MÜŞAVİR YANINDA) müşavirlik sınavına girme hakkım var ancak sonradan öğrendiğim iş yerim bu 18 ay boyunca benim sigorta primlerimin hiçbirini yatırmamış.ve ben sınava giremedim.
Hizmet tesbiti davası açıcam;elimde o şirkete verilen ismim geçen vekaletler,ilgili yerlerde imzaladığım kağıtlar ve bordrolu olarak çalışan şahitlerim var.Ancak öğrenmek istediğim ben bu işyerinden çıkarken antetli bir kağıda imza attım alacak verecek bir borcum kalmamıştır diye şidmi esas soruma geleyim.
1-Bu alacak ve borcum olmadığını gösteren kağıt sigortasız olarak çalıştığım için bir geçerliliği varmı?
2-Şu dakikadan sonra bende ödenmeyen sigora primlerime karşılık ödenmeyen mesailerimi istiyorum.Bunu şahitler veya evraklar yoluyla ispatlama şansım varmı?
3-Mesai ücretlerinin yanı tatil izni,tazminat gibi haklarım varmı?çünkü iki ayrı dönem toplamım ancak bir yılı geçiyor.
4-Yıılık mesai süresi 270 saat olduğunu öğrendim.:Benim ikinci dönem olan 6 aylık sürede bile bu süre 270 saati aşıyor bununla ilgili herhangi bir yaptırım varmı?
5-Bu iligili fiiller kabul olur varsayımı ile benım iki döneme ait prim ve mesai borçlarım ayrı ayrımı değerlendirilecek?
6-mesai hesaplama yöneteminde aylık maaş / 30 / 7.5 ile saat ücreti hesaplanarak bunun 1,5 ile çarpılması ile mesai ücretinin bulunduğunu biliyorum.ancak bu ücret brüt mü yoksa net ücretmi bilgi verirseniz sevinirim.
HERKESE İYİ BAYRAMLAR