Nüfus cüzdanı üzerinde sahtecilik
Arkadaşlar Merhaba Size bir konuda danışmak istiyorum. Ben Ticaret Mahkemesinde görevli olduğum için arkadaşıma yardımcı olamadım. Bilgisi olan varsa lütfen bildiklerini yazsın. Mevzu şu: Yakın arkadaşımın başından şöyle bir olay geçiyor. Arkadaşım şüphe üzerine polisler tarafından göz altına alınıyor. Yapılan üst aramasında cüzdanından başkasına ait bulduğu üzerinde kendi fotoğrafı yapışık olan bir kimlik çıkıyor. Bunun üzerine karakolda ifadesi alınıyor. Arkadaşım bu kimliği hiçbiryerde ve hiçbir şekilde kullanmamış. Fotoğrafın üzerinde soğuk mühür izi yokmuş.Karakol bunu kriminale göndermiş ve kriminalde 'bir bakışta anlaşılmadığı' şeklinde bir karar verilmiş. Savcılığa intikal eden dosya da savcı arkadaşın yeniden ifadesi alınması yönünde karakola yazı yazdırmış. Sorum şu:
1-Savcılık hazırlık dosyalarında zaman aşımı kaç yıl?
2-Bu durum arkadaşın memurluğu kazanması durumunda nasıl etkiler?
3-Bu gelişen olaylara göre şu anda Güvenlik soruşturmasında veya GBT de bu durum ortaya çıkarmı?
4-Memur olarak yerleştiği takdirde bu durum memurluğunu ne şekilde etkiler?
5-Yargıtay emsal kararlarında sahtecilikten mahkumiyet hükmü verilemeyeceği yönünde emsal kararlar var. Sizce bu olay nasıl sonuçlanır? Arkadaşın daha önceden herhangi bir sabıkası veya kaydı yok. Takipsizlik kararı verilirmi?
BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR LÜTFEN YARDIMCI OLSUN... TEŞEKKÜRLER...
Cevap: Nüfus cüzdanı üzerinde sahtecilik
Merhabalar benim cüzdanımdaki Seri No ve tum hersey kopyalanarak sahte bir kimlik yapılmış
bu kimlik ile kredi için bankaya başvurulmuş.ev adresime bankamatik kartı gelip şubeye telefon açınca haberim oldu.şubeler parayı ödememişler bekleme aşamasında işlemler durduruldu banka kkb kayıtlarıma uyarı yazısı koydu.şahıs adıma sahte tapu ve bir şirket adına sahte imza sirküleri ve maaş yazısı düzenlemiş.bende savcılığa suç duyurusunda bulundum.adıma herhangi bir olay gelmemesi için ne yapmam gerekli mesela üzerime telefon elektrik hattı alır bir olaya karışır yeni nufus cüzdanı çıkartır.adıma şirket kurar.bunlardan nasıl kurtulurum..13/01/10 da savcılığa başvurdum..geceleri uykum kaçıyor her telefonda panik oluyorum...
Sayın M_REİS
Belgede sahtecilik suçundan mahkumiyet kararı verilirse bu durum normalde memuriyete engeldir. Ancak mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verirse, o zaman arkadaşınız memur olabilir.
Nüfus cüzdanı resmi belge sayılır ve TCK'ya göre resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması için belgenin sahte olarak hazırlanması yeterlidir, ayrıca kullanılmış olması gerekmez. Yalnız bahsettiğiniz olayda bana belgenin aldatma yeteneği yok gibi geldi. Dava çıldıktan sonra mahkeme yeniden bilirkişi görevlendirecek ve belgenin aldatma yeteneğinin olup olmadığını araştıracaktır. Kriminalden alınan raporun yeterli olacağını sanmıyorum.
Alıntı:
bbekler rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar benim cüzdanımdaki Seri No ve tum hersey kopyalanarak sahte bir kimlik yapılmış
bu kimlik ile kredi için bankaya başvurulmuş.ev adresime bankamatik kartı gelip şubeye telefon açınca haberim oldu.şubeler parayı ödememişler bekleme aşamasında işlemler durduruldu banka kkb kayıtlarıma uyarı yazısı koydu.şahıs adıma sahte tapu ve bir şirket adına sahte imza sirküleri ve maaş yazısı düzenlemiş.bende savcılığa suç duyurusunda bulundum.adıma herhangi bir olay gelmemesi için ne yapmam gerekli mesela üzerime telefon elektrik hattı alır bir olaya karışır yeni nufus cüzdanı çıkartır.adıma şirket kurar.bunlardan nasıl kurtulurum..13/01/10 da savcılığa başvurdum..geceleri uykum kaçıyor her telefonda panik oluyorum...
eski konu yukarı çıktı ama sorum güncel ve yukarıda alıntı yaptım yardımlarınızı bekliyorum...