-
Tüketici kredisi
25/12/2006 günü şekerbank gaziantep şubesine tüketici kerdisi almak üzere başvuruda bulundum. Başvurduğum kredi bankanın yazılı ve görsel basında duyurduğu aylık %1,49 faizli bayram kredisi idi.27/12/2006 günü kredimin onaylandığını ve yıl bitmeden alabilecegimi söylediler. Aynı gün (27/12/2206) kredimi almaya gittiğimde 1500 YTL krediyi 165,14 YTL 10 eşit taksitte ödeyeceğimi söylediler kabul edip krediyi almak istediğmi beyan ederek sözleşmeyi ve 1500 YTL tutarında bir bono imzaladım. Sıra paranını ödenmesine geldiğinde 1500 YTL yerine 1270 YTL ödemek istediler, 230 YTL nin ne olduğunu sorduğumda ise dosya masrafı dediler. Durum böyle olunca da krediyi kabul etmedim. imzaladığım evraklarım alarak bankadan ayrıldım. Tabi bütün bayram programım altı üst oldu.
Sorum şu:Banka ilan etmediği bu tür masrafları alabilirmi? Alma girişiminde bulunması suç sayılırmı? Yanıltıcı reklam vermenin cezai yaptırımı nedir? Bu olayı mahkemeye taşıyabilirmiyim? Taşıyabilirsem olayın seyri nasıl olmalı?
-
Sayın kılınçoğlu,
Eski bir bankacı olarak, bunun suç olmadığını, ilan edilen faiz oranlarının uygulanan oranla aynı olması halinde bunun yanıltıcı bir reklam olmayacağını, bunu yargıya taşımanız halinde kazanma şansınızın az olduğunu söyleyebilirim.
Bankalardan taksitli geri ödemeli kredi alacak kişilerin, faiz oranına değil, kendilerine ödenecek net rakama ve geri ödeyecekleri taksit tutarına dikkat etmeleri daha doğru olur.
Selamlar.