geçici işçimiz hafta tatilinde fabrika içi misafirhanesinde dinlenirken merdivenden kayarak ayağını kırmıştır. bu durumda işçiye iş kazası olur mu?
teşekürler
Printable View
geçici işçimiz hafta tatilinde fabrika içi misafirhanesinde dinlenirken merdivenden kayarak ayağını kırmıştır. bu durumda işçiye iş kazası olur mu?
teşekürler
İŞ KAZASI NEDİR ?
Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla,
c) Sigortalının işveren tarafından görevle başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında,
Meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olaya iş kazası denilmektedir.
Olayın iş kazası sayılabilmesi için, bu beş hal ve durumdan birinde meydana gelmesi yeterlidir.
Belirttiğiniz durum a) bendine uymaktadır. Öte yandan :
Sosyal Sigortalar Kanunu 5. maddesinde :
İŞYERİNİN TARİFİ:
Madde 5 - "Bu kanunun uygulanmasında, 2 nci maddede belirtilen sigortalıların işlerini yaptıkları yerler "İşyeri" dir.
İşin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı bulunan yerlerle dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ve araçlar da (İşyeri) nden sayılır."
İş Kanunu 2. maddesinde :
"İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür." denilmektedir.
Bu durumda mesajınızda belirttiğiniz misafirhanenin de işyeri olarak sayılması gerekir.
Dolayısıyla belirttiğiniz olay iş kazası olarak değerlendirilmelidir.
Selamlar,
iş kazası sayılması lazım çogu işveren bunları şöylemiyor ondan sonra işçi magdur oluyor aynı olay benim başıma geldi deprasyon tedevisi görüyorum yaklaşık 8 ay oldu iş verenin umrunda degil gene aynı işleri yapıyorum ne doktara soruyorlar ne nasılsın diyorlar birde işyeri hekimivar benim branşımdegil diyor yani sizin anlıyacagınız ortada kaldık budurumda bana öneriniz ne olbilir
İş kazasına uğradı iseniz, iş mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açmanız gerekir. Ancak uğradığınız kazayı ve bu kazaya bağlı olarak uğradığınız maddi-manevi kayıoları bu işten anlayan bir avukatla görüşerek dava açmanzıda yarar var. Selamlar.