Çatı arası piyesli mesken
mehaba sızı mesgul edıyorum ama konuyu tam olarak aktaramadım sanırım
oturdugumuz bınanın arsası tarafımıza aıtdı ve muth verıldı yapılan anlasmaya gorede en ust katdakı daıre ıle teras bıze aıt gorunuyordu bu yuzdende orada ozel esyalarımız var
tapumuzdada çatı arası mesken dıye yazıyor?
bu durumda dıger daıre sahıplerının burada hakkı varmıdır
anten halı yıkama gıbı durumlarda bızden ızın alınması gerekırmı
tesekkur ederım
Cevap: Çatı arası piyesli mesken
Merhabalar.
elifusta ile ilgili durumun aynısı bendede söz konusudur.
Alacak olduğum evin tapusu çatı arası piyesli mesken olarak geçmekte.
Daha önceden bu çatı katı dublex miş ve bir altkattan giriş yapılarak içerden bir merdivenle yukarı çıkılıyormuş. Daha sonra tadilat yapıp. alt katın girişini iptal edip aparmtan merdivenlerden bir yukarı kata çıkınca çatı katına ulaşıyorum. yani dublex iptal edilmiş ve çatı katı bir eve dönüşmüş ev. çatı katındada tadilat yapıp imar planında çatı olarak görünen yerlerde çatılar biraz kaldırılmış ve 2 ayrı oda daha ilave edilmiş.
Şimdi bu kaldırılan çatıların altında bu dairenin odaları bulunmakta.
İnşaat firmasıda bu çatılarda apartman sakinlerinin hiç bir hakkı yok. anten dahi koyamazlar demekteler.çatı arası piyesli mesken niteliğinde tapunuz var demekteler.
Bu durum doğrumudur?
Bilgilerinizi rica ederim
Teşekkürler
Hayır doğru değil. Tapunuz çatı arası piyesli bile olsa çatı ortak kullanım alanıdır (KMK md.4/c) ve size ait bağımsız bir bölüm değildir. Anten vs. kullanımı ile ilgili olarak yönetim tarafından alınmış kararlar uygulanır.
Ama burası şöyle bişi. yane çatının her tarafında benim odam var. 4 cepheyide gören bir yer. ve tadilat görmeden önce dublex daireymiş. firmanın dediğine görede diğer sakinlerin çatıda hak sahibi olabilmesi için dublex olmayan normal daireler olur o dairelerin üstündeki çatılar ortaktır dedi. ama senin dublex tamamen yukarısı senin evin zaten o yüzden çatıda her hangi bir hak iddaa edemezler diyor. sadece onların hakkı asansör boşluğunun bulunduğu yerin tepesindeki kısımdır oraya koyabilirler antenlerini falan dedi.
siz firmanın yada mütahitin sözüne bakmayın.en sağlamı bağlı bulunduğunuz belediyenin imar işlerine gidin.tapunuzu gösterin ..ve sahibi olduğunuz bu dairenin plan ve projesinin aslı gibidir onaylı bir fotokopisini isteyin.bir dilekçe vermeniz yeterli.aynı gün arşivden alabilirsiniz..kimliğinizi bırakıp harçı yatırıp(13-15 tl) dışarda fotokopisini çektirip geliyorsunuz..işte o projede ne diyorsa odur.bide yapı kullanma izninde ve tapunuzdaki m2 leri karşılaştırın.alt daireniz 120 olsun diyelim.bide dublex.ne eder 240..eğer hepsi size aitse yazması gereken bu.ama tabuda yada yapı kullanım izninde 155 yazıyorsa sizin üst katta çatı arası sadece 35 m2 niz var demektir.projede bunu görebilirsiniz.çatı mı değilmi.. ama firmalar yada mütahitler hile yapıyorlar 70-80 m2 ev kalanı teras yapıp satıyorlar.satarkende burası size ait deyip geçiyorlar.dediğim gibi yapı kullanım belgesi yada tapunuzda m2 bide projeyi önünüze alıp inceleyin doğrunu göreceksiniz..