-
Bankamatik promosyonu
Arkadaşlar biz kamuda çalışanlar maaşlarımızı herhangi bir bankanın bankamatik kartlarıyla alıyoruz .Duyduğum kadarıyla bankalar bizlerin maaşlarını onların bankamatiğinden aldığımız için bir promosyon verirmiş . memur sendikalarından biride bir yönetmelikten dolayı bakanlıktan istemiş bakanlık yada müdürlükte bu paranın %70 ini çalışanlara dağıtılacağını bildirmiş ama sendika paranın tamamının kendilerine verilmesi gerektiğini söylüyor .Ben durumun hukuki boyutunu ve yasal bir dayanağının olup olmadığını merak ediyorum bilgisi olanların yardımını bekliyorum .iyi günler.
-
Sayın karaaslan38,
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 144'üncü maddesine göre; "Bakanlar Kurulu, bankaların ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulanacak azami faiz oranlarını, katılma hesaplarında kar ve zarara katılma oranlarını, özel cari hesaplar dahil bu maddede belirtilen işlemlerde sağlanacak diğer menfaatlerin nitelikleri ile azami miktar ya da oranlarını tespit etmeye, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmaya yetkilidir. Bakanlar Kurulu, bu yetkilerini Merkez Bankasına devredebilir."
22 Kasım 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu'nun 2006/11188 sayılı kararının "Diğer menfaatler" başlıklı 4'üncü maddesine göre de, "Mevduata faiz dışında, katılma hesaplarına ise kâr payı dışında menfaat temin edilemez. Mevduat ve katılım fonu sahipleri lehine verilecek özel sigorta teminatı bu düzenlemenin dışındadır." hükmü yer almaktadır.
Söz konusu yasal düzenlemeye rağmen, bankaların kurumlarla yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde, kurum çalışanlarına ait maaşların bankaya yatırılması halinde kuruma -yatırılacak toplam maaş miktarına göre değişen miktarlarda- nakdi ya da gayrinakdi menfaat temin edebilmelerinin gerekçesini anlayamıyorum.
Bir bilen varsa açıklasın lütfen...
Bu nedenle, bankanın sağladığı bu menfaatin kime ait olması gerektiği konusundaki haklı endişelerinize katılıyorum. Ama yanıtını ben de bilmiyorum.
Selamlar.