Tuketiciyi koruma mı, korumama mı?
ABD'den 26 yil sonra ulkeme dondum ve halen oradaki firmamin urunlerini turkiye piyasasina sunmak istedim.Gumrukcum Turkiye'de getirecegim mallar icin garanti belgesi istendigini soyledi,il seviyesinde yardimci olamayinca, San ve Tic. Bakanligina bagli Tuketicinin ve Rekabetin Korunmasi Genel Mudurlugu'ne basvurdum.En az iki sene garanti verin ayrica en az uc teknik servis acin yada TSE Belgeli uc servis istasyonun ile anlasma yapin dediler.Ancak benim urunlerim tamir edilemez, periodik bakim gerektirmeyen cihazlar, firma olarak biz ilk alan musterinin kendi omru kadar garanti verelim, urunu bire bir degistirme garantisi verelim, ustelik tuketicinin adres adres dolasip servis istasyonu aramasina gerek olmadan da Garanti Belgesi icine kargo firmasi ile odemeli yollama direktiflerini koyalim dedim.Sonucta butun ulkedeki garantiler imalat hatasina karsi garanti, kullanim hatalarini kapsamiyor.Bizim urunlerimizde tarihsel olarak (kendi veri tabanimizdan) 5000 de 1 imalat hatali urun var.Zaten ilk iki yil imalat hatasindan bozulmayan bir urunun daha sonra bu nedenle bozulma olasiligi cok zayif.
Ancak bize verilen cevap ise "bir dakika, bu oyle olmaz" oldu.once biz bi bakalim, biz karar verelim" oldu.Su anda
Satis Sonrasi Yeterlilik Belgesi Mudurlugu tarafindan TSE ile ortak calismalar yapilacak ve sonuc bize belli olmayan bir sure icinde bildirilecek.
Nasil oluyor da bu kadar tuketicin lehine, avantajina olan bir teklif hemen redediliyor ve inceleme gerektiriyor.
Her kim ise yaptigi kanunda hangi akla uyarak daha iyi hizmet vermeyi isteyen firmayi engelleyecek kurallar yapmis.
Yani omur boyu garanti verebilmek, bire bir urunu degistirme garantisi verebilmek bile sorguclaniyor.
Bakanlikda gorustugum muhendis mudur bana " olmaz tabii, ya otomobil firmalari da aynisi yaparsa, olcak sey mi?" diye soruyor, cevabim "Urunlerine o kadar guveniyorlarsa yapsinlar, neden olmasin?" oldu.
Yurtdisinda yillarca kalmis, uluslararasi ticaret yapmis,ve bu sure icinde bir kez dahi vergi dairesi dahi herhangibir devlet kurumuna gitme ihtiyaci olmamis biri olarak bu tip burokrasi engeller Turkiye'de ticaret kostekliyor. Gereksiz burokrasinin engel oldugu ticaret kayit disi ticareti getiriyor ve bunu bir turlu goremiyorlar.[:0]
Konu ile direk ilgisi yok ancak, su anda Meclis'de bekleyen Yeni Ticaret Kanunu bile dunyada hic bir gelismis ulkede olmayan cek cirolama isini yasaklamiyor. Yurtdisinda cek cirolama olayi yoktur, bankalar cek kime yazili ise ona odeme yaparlar.
Bu kadar gereksiz burokraside savas veren tum hukukculari,maliyecileri, yoneticileri kutluyorum.
Bir de soruyorlar neden yabanci yatirimci gelmiyor Turkiye'ye diye...[?]