4857'de göremedim.
"öğle yemeği"nin işçiye verilmesi mecburi midir? bunu emreden bir hüküm, içtihat var mıdır?
Printable View
4857'de göremedim.
"öğle yemeği"nin işçiye verilmesi mecburi midir? bunu emreden bir hüküm, içtihat var mıdır?
İaşe bedeli karşılanmak zorunda değildir, bu konu iş sözleşmesi veya Toplu İş Sözleşmesi ile düzenlenir.
Ancak ara dinlenmesi adı altında, dinlenme (ve yemek süresi) İş Kanunu 68. madde, Borçlar Kanunu 334. madde ile düzenlenmiştir.
Selamlar,
01.01.2007 tarihinden itibaren zamlı çalışıyoruz ama zammımız henüz bildirilmedi. fakat tahminime göre %10.
iş yerimizde 02.02.2007 günü ilan panosuna bilgisayar çıktısı ile bir duyuru astılar.duyuruda yazılana göre aylık çalışma saatinin 225 saat olarak (iş kanununda da olduğu söyleniyor bu bilginin ki ben böyle bir bilgi okumadım )uygulanacağı, mesai hesaplamalarınında maaş/225=1 saatlik ücret olarak gerçekleşeceği bildiriliyor.bu hesaba göre bizi haftalık 56.25 saat çalıştırmış oluyorlar.yani verdikleri zammı bir şekilde emek olarakgeri alma planları olduğunu hissediyorum;
1. Bu değişiklik esaslı bir değişiklikmidir,
2. Böyle bir değişikliği her personele ayrı ayrı resmi ve genel müdür imzalı bir belge ile bildirmeleri gerekmezmi,
3. Her iki şekildeki bildirime yazılı olarak red cevabı verdiğim takdirde fazla çalışma yaptırılması ve bunun ücretinin ödenmemesi başlı başına bana haklı nedenle fesih hakkı doğururmu.Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanılır mı ?
bu konuda beni bilgilendirebilirseniz sevinirim
Haftalık çalışma 45 saat, aylık 30 günlük çalışma 225 saattir. Bazı işkollarında, toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri ile haftalık çalışma daha az belirlenebilir.
Geçmişte haftada 45 saatten daha az çalışıyorken (öğle paydosları çalışma süresinden sayılmaz) şimdi bu süre 45 saate çıkarıldı ise bu iş şartlarında esaslı bir değişiklik olarak kabul edilir. Bunun için muvaffakatinize başvurulması gerekir.
Selamlar,