Çek-Bankanın sorumlu olduğu meblağı ödememesi
Değerli arkadaşlar, enteresan bir konu var, sizinle paylaşmak istedim.
Süresinde ibraz edilen ve karşılığı olmayan bir çekle ilgili olarak, alacaklı, muhatap banka hakkında 3167 sayılı Kanunun 10. maddesine istinaden genel haciz yolu ile icra takibi yapıyor. Takipte, bankanın sorumlu olduğu 370 YTL.nin icra masrafları ve vekalet ücreti ile birlikte tahsili isteniyor.
Ödeme emrinin tebliği üzerine muhatap banka süresinde icra dairesine başvurarak 370 YTL.yi dosyaya yatırıyor. Ancak, aynı zamanda ödeme emrine de itiraz ediyor. Diyor ki itirazında, "hamil çeki ibrazında bankanın sorumlu olduğu miktarı talep etmemiştir, etse idi, o zaman öderdim. Bu nedenle banka hakkında takip yapması haklı değildir. Dolayısıyla 370 YTL. borcu ödüyorum ama takipte istenen icra masraflarına ve vekalet ücretine itiraz ediyorum."
Bankanın itirazında haklı olup olmadığı konusuna hiç girmiyorum. Konu başka... Muhatap bankanın itirazı bir borca itiraz mıdır ve icra masrafları ve vekalet ücreti yönünden takibi durdurur mu? Yoksa, alacaklı icra masraflarının ve vekalet ücretinin ödenmesi için takibe devam edilmesini isteyebilir mi?
Selamlar.