Yasaklanmış hakların geri verilmesi
Sayın Dilek Hanım 19.12.2006 tarihli resmi gazetede yayınlanan çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun "YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ" hakkında biraz daha ayrıntılı biligi verebilirmisin. Bu Madde daha önce olan Memnu hakların geri verilmesi ile madde ile aynı mı. Hayırlı akşamlar.
Re: Yasaklanmış hakların geri verilmesi
Sayın Arın yasa gayet açık nesini anlamadınız onu anlamadım?"5237 sayılı yasa dışında" şeklinde bir hüküm var orada.Örnekleyecek olursak 1980 tarihinde yada daha ileri bir tarihte 765 sayılı yasadan 5 yıldan fazla hapis cezası alan bir kişi düşünelim.Bu kişi hakkında müebbeden memuriyetten mahrumiyet cezasına hükmedilmiştir.Bu kişi artık ömrü boyunca memur olamayacaktır.Ancak 5560 sayılı yasa ile artık olabilecektir.Gayet açık.Burada atıf yapılan husus zaten eski kanundaki memnu hakların iadesi hususudur.Yasa koyucu yeni kanunu (5237) yürürlüğe koyduktan sonra baktı ki yeni kanuna memnu hakların iadesini koymadı yeni kanuna görede infazdan sonra bu yasaklılıklar kendiliğinden kalkacaktı ya eski kanuna göre suç işleyen ve yasaklanmış haklarını alamayanlar nolucaktı?İşte bazı açıkları kapatma cihetine bu yolla gidildi.
Sayın Elvan bey verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Benim öğrenmek istediğim eski TCK. nun 345. maddesinden 10 ay hapis ceza almış ve bu cezası ERTELENMİŞ olan bir şahıs bu yasaklanmış hakların mahkeme kararı ile geri alması ile Milletvekili veya Belediye Başkanı olabilecekmi, bunu öğrenmek istiyorum. Bu konuda yardımları bekliyorum.
Alıntı:
salih arın rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Elvan bey verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Benim öğrenmek istediğim eski TCK. nun 345. maddesinden 10 ay hapis ceza almış ve bu cezası ERTELENMİŞ olan bir şahıs bu yasaklanmış hakların mahkeme kararı ile geri alması ile Milletvekili veya Belediye Başkanı olabilecekmi, bunu öğrenmek istiyorum. Bu konuda yardımları bekliyorum.
Sayın Arın
765 sayılı kanuna göre verilen erteli hükümler eğer sonradan 5237 ye göre uyarlanmadı ise anılan kanunun 95/2 md gereğince 5 yıl sonra mahkumiyet vaki olmamış sayılacaktır.Ancak yinede 5 yıl beklemek istemiyorsanız hükmedilen cezanın (10 ay) infazının tamamlanmasına müteakip 5560 sayılı yasanın 13A/a md since 3 yıllık bir sürenin geçmesini bekleyerek müracaatta bulunabilirsiniz.Ancak önemli bir husus 5560 sayılı yasanın 13A/6 md sinde de belirtildiği üzere yasaklanmış haklarınızın verildiği hususu adli sicil arşivine kaydedilir.Oysa hiç bir müracaatta bulunmadan eski kanuna göre 5 yıllık sürenin geçmesi sonucunda mahkumiyet vaki olmamış sayılacak.Bu nedenle belediye başkanlığı yada milletvekilliği seçimlerinde adli sicil kaydı ile birlikte arşiv kayıtlarının da arandığı hususunu belirtmek isterim.Tabiki arşiv kayıtları bu husus için engel teşkil etmesede(çünki mahkeme kararı ile yasaklanmış hakları geri verilmiş olacağından)eski yasaya göre bekleyip mahkumiyetin vaki olmamasını sağlamakta daha fazla yarar görüyorum.
Saygılarımla