İnternet üzerinden cd satma
Arkadaşlar ben bir ingilizce öğretmeniyim ve web sayfamda ingilizce öğretmenleri için yararlı dökümanlar içeren kendi hazırlamış olduğum cd leri satmaktayım. Alıcılar hesabıma havale yapmakta ve bende APS ile bu cdleri yollamaktayım fakat öyle geniş çaplı bir durum değil. Şöyle ki şimdiye kadar 5-6 adet satabildim.
Daha önce bir arkadaş kendi hazırladığı program satışı için bir şeyler sormuş bu konuda fakat ben yine de bilgi edinmek istedim.Bu illegal bir olay mı ve cezai hükmü var mıdır?Varsa nedir beni bilgilendirseniz sevinirim.
Re: İnternet üzerinden cd satma
o internetten topladığın dokümanları sahipleri sana dava açabilirler. onların hazırladığı dokümanlar üzerinden para kazanıyorsun.
bu internetten satış illegaldir. hatta yakalanman çok daha rahattır. hesabına para yatıyor ya. çok rahatlıkla senin sattığın ispat edilir.
İnternetten satış nasıl illegal oluyor sayın okyanus3000, açıklar mısınız?
şimdi ben tüm hukuki net sitesini program vasıtasıyla dvd lere çeksem ve bunu internetten satsam. sitenin sahibinin malı olan bu yazıları, site sahibi olmayan birisi kopyalayamaz. bu sitedeki her yazılı eserin sahibi site sahibidir.
O halde, soruyu bir kez daha okumanızı rica edeceğim. "kendi hazırlamış olduğum cd leri satmaktayım" denilmekte...
Ticaret için gerekli işlemleri yaptıktan sonra elbette e-ticaret yapabilirsiniz. Bu arada, hazırlamış olduğunuz cd içeriklerinin haksız kullanımını önlemek için tescilini yaptırmanızı öneririm.
evet tekrar okudum. cd lerin içeriğini kendi hazırlıyorsa telif hakkı üzerinde sorun olmaz. noterlikçe cd lerin kendi ürünü olduğunu tescillemesiyle telif hakkını garantiler.
ama ben cd hazırlama olayını şöyle anlamıştım: içeriğini çeşitli yerlerden copy-paste ediyor. sonra bu cd leri "kendi" çoğaltıp satışını yapıyor.
Her çeşit kazanç vergiye tabidir. Eğer telif hakları açısından bir sorun olmasa bile, vergi açısından sorun olur.
Yani bir şirket kurması mı gerekiyor ? Bu çok pahalı mıdır ?
Hayır illaki şirket kurulması gerekmiyor vergi ödemek için.
O zaman hukuki olarak nasıl satış yapması uygun ? Fatura gerekmiyor mu ? Biraz açıklayabilirseniz sevinirim.