-
Referandum
Arkadaşlar ben hukukçu değilim.Referandum konusunda araştırma yapıyordum bu siteye yolum düştü.Konu sizlerin uzmanlık dalı.Yardımınızı istiyorum.
AB için hükümetin verdiği tavizlerin ardı arkası kesilmiyor.Referandum yoluyla dur demek için ne yapabiliriz?Ben birey olarak verilen tavizlerden dolayı utanıyorum.
Beni aydınlatacağınıza inanıyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.[:tp]
-
Sayın genkay48;
Referandum dediğiniz şey, T.C. Anayasası'na göre halkoylamasıdır. Anayasanın 175'inci maddesine göre;
"Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine göre gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.
Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.
Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazetede yayımlanır.
Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir."
Görüldüğü gibi Ülkemizin Anayasal düzenine göre, ancak Anayasa değişiklikleri -o da kısmen Cumhurbaşkanı'nın takdirine bağlı olarak- halkoylamasına (referanduma) götürülebilir.
Selamlar.