-
Karşılıksız çek
Benimde bir sorunum var.(Herkes gibi)
Bir müşterimden yaptığım işler karşılığı 2 adet çek ve havale yoluyla para aldım.Çekin birini gününde tahsil ettim.2. çeki 1. ile aynı gün yani çekin üzerinde yazan günden önce tahsil etmeye kalktım.
Çekin sahibi müşterimde "ÇEK RIZAM DIŞI ELİMDEN ÇIKMIŞTIR " diye bankaya fax çektirdi.Bende çekin arkasını karşılığı yoktur diye yazdırmadan aldım.ve Şu an çekin gününü bekliyorum.
Merak ettiğim acaba ben haklarımı kaybettimmi yani her açığa çek yazan böyle bir savunmayla işi geçiştirebilirmi.Çekimi tahsil için ne yapmalıyım.
İlgilenen herkese teşekkür ederim.(Günü gelmeden tahsile kalkışmam belki yanlış ama çekte vade yoktur dendiğine göre hatalımıyım)
-
Sayın Marangoz;
Çeki, üzerinde yazılı keşide gününden önce de ibraz edebilirsiniz. Keşide gününü beklemenize gerek yok. Ancak ceza hukuku ile ilgili konularda bazı farklar olduğu için gününden önce ibraz etmemenizde fayda var. Bu nedenle henüz haklarınızı kaybetmiş sayılmazsınız.
Çeki keşide gününden sonra süresi içerisinde muhatap bankaya ibraz edin. Banka üzerine ibraz tarihini, hesapta karşılığı bulunup bulunmadığını ve ödeme yasağı gibi çekin ödenmemesini gerektiren nedeni çekin arkasına yazmak zorunda.
Çoğu banka, ödeme yasağı olan hallerde diğer ikisini yazmaktan çekiniyor ama bence hem ibraz tarihinin ve hem de hesapta yeterli karşılık olup olmadığının, ödemeyi engelleyen nedenle birlikte çekin arkasına yazılması lazım. Bu işlem tamamlandıktan sonra da bir meslekdaşıma müracaat etmenizde yarar var.
Kolay gelsin.