Miras - Evlatlık - Vasiyet
Merhaba,
Aşağıda özetleyeceğim konu hakkında ayıracağınız vakit ve vereceğiniz cevaplar için teşekkürlerimi peşinen sunmak isterim.
Konu da (H) ve (M) iki kardeşler. Babalarının 1984 ve Annelerinin 1999 da vefatlarına binaen kalan malların paylaşımı sırasıyla yasal olarak gerçekleştiriliyor. H, boşanmış ve çocuksuz; Ancak ağabeyi M nin oğlu evli olan yeğeni (V) yi 25.11.2002 de Konya-Asliye Hukuk Mahkemesi nin evlat edinmesine izin verilmesi kararıyla evlat ediniyor. H, 27.8.2004 te vefat ediyor. V, H nin Nüfus Varakasına binaen yegane mirasçı olarak 13.9.2004 de İstanbul-Sulh Hukuk Mahkemesinden gerekli Veraset İlamı nı alıyor. H den V ye kalan mallar şöyle:
Konya da 3 Daire; tamamına sahip; anne/babadan miras
Ayvalık ta 1 Daire; yarısına sahip (diğer yarısı ağabeyi M nin); anne den miras
Binek Araba; tamamına sahip; baba dan miras
Didim de Müstakil 2 katlı Ev - tamamına sahip; kendisinin miras değil
Diğer detaylar ise:
H, vefatından önce şahitler huzurunda Konya daki Daire lerden birinin satışını kabul etmiş ve avansını tahsil etmiş. Ancak, satış işlemini tamamlamaya ömrü vefa etmediğinden mirasçısı olan evlatlığı yeğeni (V), yanında babası (M) ile birlikte söz verilen bu satış işlemini gerçekleştiriyor ve alınan para (H) nin borçlarına vb veriliyor.
V, gene H nin sözlü vasiyeti gereği Ayvalık taki yarı hisseyi babası M nin ikinci karısına tamamen veya ondan olan 2 kızına eşit hisseyle devrediyor (Tam bilemiyorum).
V, Konya daki diğer 2 daire ile Didim deki 2 katlı evin tapularını kendi adına çıkartıyor. Ancak 1 Daire Eylül 2005 ve Didim deki Ev Mayıs 2004 den beri H den kalan eşyalar ile tamamen babası M nin kullanımında.
Binek Araba ile ilgili bir işlem unuttuğu için yapmıyor ve araba halen M nin kullanımında.
Bu arada, H nin 2.2.2001 de Noter nezdinde yaptığı bir Vasiyetname, Konya Sulh Hukuk M. tarafından 29.6.2005 te açılıyor ve bununla ilgili olarak V, İstanbul Sulh Hukuk M. de 22.8.2005 te itirazının olmadığını ve dava açmayacağını beyan ediyor.
Bu Vasiyetname ye göre H:
Konya da kendisinin 2004 teki vefatı öncesi satışını taahhüt ettiği Daire yi ağabeyi M ye
Konya da kirada bulunan diğer Daire yi ağabeyi M ye
Kony da kendisinin oturduğu Daire yi eşyalarıyla yeğeni V ye
Didim deki 2 katlı Evi ni eşyaları ile yeğeni V ye
Borçlarını yeğeni V ye bırakıyor.
Ve de V, 14.5.2006 da kalp krizinden vefat ediyor. Geride kalan kanuni mirasçıları eşi (1/4) ve 2.2.2005 doğumlu oğlu (3/4)..
Şimdi ise Aralık 2006 itibarıyle, M, Vasiyetname yi mesnet göstererek, V nin mirasçıları gelini ve 22 aylık torununu mahkemeye veriyor. Satışı V tarafından mecburen yapılan Daire nin parasının yasal faizi ile kendisine ödenmesini; Diğer Daire nin tapusunun V den alınarak kendisine verilmesini; 13.9.2004 te alınan Veraset İlamı nın gerçeğe aykırı olduğunu ve düzeltilmesini 3 ayrı dava olarak talep ediyor.
İşte böylesi bir dramatik senaryo vari durum var.
Elbette Konya da Avukat tutuldu ve hazırlıklara başlandı. Ama ben V nin annesi olarak eski eşim M nin, 35 yaşında anneler gününde vefat eden oğlumuz a, dul eşine ve 22 aylık torunumuza kanun aracılığı ile ne tür yükümlülükler yükleyebileceğini çok merak ediyorum.
Saygılarımla,