-
İşten çıkarılacağım
merhabalar
vergi iadesinde usulsüzlük yapmam nedeni ile(usulsüz kira kontratı düzenleme ve imza) işyeri beni işten çıkarmak istiyor.-sebebi işyerini küçük düşürme ve maddi manevi zarara uğratma- bu işten çkarma olağan işten çıkarmamıdır? yoksa olağan dışı işten çıkarmanın ahlaki kurallara uymama maddesine mi uygundur. her iki durumdada işyeri bana tazminat vermelimidir. yoksa ikinci şarta istinaden vermeme hakkıda varmıdır?
şayet varsa ben bu usulsüzlüğün olmadığını ve evrakın gerçek olduğunu ispat edersem işverenden tazminatımı ne şartta alabilirim?
ayrıca ihbar tazminatım işten çıkarılmada her iki sebebden birinde bile olsa ödenmelimidir. yardımlarınızı rica eder teşekkür ederim.
ismail kaplan
-
İşçinin vergi iadesinde usulsüzlük yapması, İş Kanunu 25. maddenin "işçinin doğruluk ve bağlılığa uygun olmayan davranışı" fıkrası uyarınca işverene haklı nedenle tazminatsız işten çıkarma yolu açar.
Selamlar,
-
cevabınıza teşekkür ederim. size bir kaç sorum daha olacak. peki usulsüzlük ıspatlanmamış vede herhangi bir kesin sonuç olmadan sadece vergi dairesinin vergi iade fişlerimin incelenmek istemesi ile işverenin beni işten çıkarması da bu çıkarmayı ilgili maddeye sokarmı?
ayrıca belli bir iş günü geçtiğinde bu sebebten çıkarma tazminat hakkını almamı sağlamazmı(örneğin iş kanunu 26.madde- 6 işgünü içinde işten çıkarma süresi) gibi. bu süre gün olarak geçti. vergi dairesi inceleme bildiriminin işletmeye 9 aralıkta bildiriyi gönderdiği belgenin tarihinde olduğu kesindir.
ilginize teşekkür eder konu hakkında yardımcı bilgilerinizi rica ederim.
saygılar
-
Vergi iadesinde yapmış olduğunuz usulsüzlüğe dayalı işverenin fesih yetkisi, usulsüzlüğün yetkili kurullarınca öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Kullanılırsa, fesih usulsüz hale gelir ve şartları varsa işe iade ve tazminat hakkınız doğar.
İşveren fesih hakkını süresi içerisinde kullanmış ise, ileri sürülen sebebin haklı bir neden olmadığı (usulsüzlüğün bulunmadığı) iddiasıyla işverene karşı yine şartları varsa işe iade ve tazminat davası açmanız mümkündür.
-
değerli açıklamalrınıza ve yardımlarınıza teşekkür ederim.
saygılar