-
Bina dış mimarisi
Merhaba,
40 daireli bir apartmnın 1. katında oturmaktayım , hırsızlığa karşı pencerelerime demir korkuluk yaptırdım , benim gibi 1 katta oturan diğer kat malikleride aynısını yaptı , hatta benim üst komşum 2 katta olmasına rağmen o bile yaptırdı , geçen apartman toplantısında bu korkulukların bina dış mimarisini bozduğu gerekçesi ile kaldırılmasına yönelik karar alınmış ve belli bir süre konulmuş bu süre zarfında kaldırılmadığı halde hukuki yola başvurulacağı belirtilmiş.
Buraya kadar herşey normal gözüküyor esas soru şu; benim dairem ana yola cepheli ve bina ana giriş kapısı tarafında , binanın arka tarafında olan komşulardan bir kısmı nasıl olsa biz arkadayız düşüncesi ile balkonlarını pimapen ile kapattılar . biryerde buda binanın dış cephesini bozan bir unsur tek farkı binanın ön cephesinde değil , arka cephesinde olması , kaldıki pimapen , hırsıza karşı önlem amaçlı koyulan demir korkuluğa göre daha keyfi bir durum,
bu durumda demirlerin sökülmesi için apartman yönetimi hukuki yola başvurursa bende karşılığında "diğer dairelerin pimapenlerini emsal gösterebilirmiyim"
bu konuda bana yol gösterebilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler
-
Aşağıda size bir Yargıtay Kararından alıntı yazıyorum. Bu karar, üst katınızdakinin güvenliğini tehlikeye düşürmediği sürece parmaklık taktırmanızın sakıncası olmadığını ortaya koyuyor:
"Normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de, Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzüne düz ve düşey demir parmaklık takılmasının güvenlik açısından zorunlu olduğunun yerinde saptanması halinde yapılan imalatın ( parmaklığın ) diğer bağımsız bölümlerin güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek biçimde yapılmasına izin verilmektedir. "
-
Aşağıda size bir Yargıtay Kararından alıntı yazıyorum. Bu karar, üst katınızdakinin güvenliğini tehlikeye düşürmediği sürece parmaklık taktırmanızın sakıncası olmadığını ortaya koyuyor:
"Normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de, Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzüne düz ve düşey demir parmaklık takılmasının güvenlik açısından zorunlu olduğunun yerinde saptanması halinde yapılan imalatın ( parmaklığın ) diğer bağımsız bölümlerin güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek biçimde yapılmasına izin verilmektedir. "
-
Bina dış mimarisi
Esin hanım verdiğiniz bilgilere teşekkürler, ancak söz konusu yargıtay içtihadı ile ilgili ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok memnun olacağız. Bu konularda uzman olmadığımız için yargıtay içtihatlarını ilgili konu başlıklarıyla yargıtay ana sayfasından aradık ama sizin belirttiğiniz ifadeyi göremedik. Tekrar teşekkürler.