-
Yasal mal rejimi
A ile B 1990 da evlenmişler. A 2004 te bir ev almış. Bu çift daha sonra boşanmaya karar verirler ve dava esnasında A bu evi 2002 yılından önce kazandığı paralarla aldığını söyleyip bunun yasal mal rejimine tabi olmayacagını söylemişse bunun bir dayanagı var mıdır.Bu konuda ki görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim.Teşekkürler...
-
Sözleşme ile herhangi bir mal rejimi tercih edilmiş mi?
-
ben de aynı durumdaki birsiyim ve kendi aramızda özel bir mal rejimi anlaşmamız yok.cevabı dört gözle bekliyorum..
-
Eşler arasında sözleşme ile herhangi bir mal rejimi belirlenmemesi halinde yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır. Buna göre de, 01.01.2002 tarihinden sonra edinilmiş bir mal "aksi ispat edilinceye kadar" edinilmiş mal sayılacaktır. Aksini, yani malın kişisel malı olduğunu ileri süren eş bu iddiasını ispat ederek malın paylaşım dışı tutulmasını sağlayabilecektir.
Eğer A, malın kişisel malı olduğunu ispat edebilirse, B ancak bu mala yaptığı katkıyı ispat ederek katılım payı talebinde bulunabilecektir.
-
eşim eski banka kayıtlarını araştırıp,maddi birikimlerimizi kendisininin kazandığını ve kendi üzerine yatırdığını kanıtlamaya çalışıyor.Eğer tüm kayıtları mahkemeye sunarsa nasıl bir yol izlemeliyim?Benim maaşımı evin günlük ihtiyaçlarına kullanıyorduk,onunkileri de yatırıma dönüştürüyorduk. Ve benim üzerime bir mal veya bankada hesap yok.
not:yanıtladığınız için teşekkürler..
-
benzer bir durumu ben de yaşıyorum.bir yıldır ayrı yaşadığım eşim, yaklaşık bir yıl önce birlikte oturduğumuz evimizi benden habersizce satmış(ev kooperatif olarak göründüğü için noterden satışı ile üyelik devri yapılmış). 2002 yılında evlenmiştik ve evimizi da 2003 yılında almıştık.haklarım neler?
-
Türk Medeni Kanunu
Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
2. Eklenecek değerler
Madde 229 - Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:
1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,
2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.
Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.
-
anlıyamadıgım Tapu üzerine olan A çalışmıyor ev hanımı ve evlilikten birkaç ay sonra bu malı B nin babasından hediye olarak almışsa nasıl bir durum sözkonusu olur? A tapu üzerine olduğu halde bu malı kazancı ile aldığını belğeliyemezse B nin babasından alındığı için B bu evin tamamını alabirmi?