-
Habersiz işten çıkarılma
Merhaba,
Ekim 2004 yılında girdiğim şirketten haber verilmeksizin 01 Temmuz 2006 tarihinde ilişiğim kesilmiş. İşsizlik sigortasından yararlanmamam için ya da başka bir hak talep etmemem için ayın sonunda (29 gün sonra) şirketin kapatılacağını ve çalışanların işlerine son verileceği tarafıma iletildi. SSK web sitesinden sigorta pirimimin 01 Temmuz 2006'ya kadar ödendiğini; işçi bulma kurumundan aldığım bilgiler doğrultusunda ise işten ayrıldıktan en geç 15 gün içerisinde başvurarak işsizlik sigortasından yararlanabileceğim tarafıma söylendi. Ancak, benim işten çıkarıldığımı öğrenmem ssk pirimimin kesilmesinden 29 gün sonra olduğu için böyle bir talepte bulunamadım.
T.C. İş ve İşçi Bulma Kurumu'ndan aldığım bilgilerle bu şirketi mahkemeye verebileceğimi öğrendim. Ancak kurumun memurlarını daha fazla meşgul etmemek amacıyla oradan ayrıldım. Daha fazla bilgi alamadım.
İşime son veren firma hakkında nasıl bir yol izlemem ve hakkımı nasıl aramam gerekiyor. Tşk.
iyi çalışmalar.
-
Haksı olarak iş akdinize son verildiğini düşünüyorsanız.
Eğer ödenmemiş ise kıdem,ihbar tazminatı, fazla mesai, ücretli tatil ve sair alacaklarınızın ödenmesi için çalışmış olduğunuz işyeri aleyhinde, ayrıca eksik bildirilen günleriniz için ise işyeriniz ile SSK'ya karşı birlikte dava açmanız gerekiyor.
-
SSK pirimlerimin eksik ödenmesi gibi bir durum söz konusu değil. İş yerim bana haber vermeksizin SSK'mı kesmiş ve 29 gün sonra da işten çıkarıldım.
Anladığım kadarı ile bu şirketi mahkemeye verebiliyorum.
Teşekkürler Sayın YÜKSEL
-
Bir ekleme yapmak gerekirse, İş Kanunu 29. maddeye göre;
"İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili Bölge Müdürlüğü'ne ve Türkiye İş Kurumu'na bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür." denilmektedir.
İşvereniniz işyerini kapatacağını, ilgili Kurumlara bildirerek, işyerinde açıkça ilan etti ise size ayrıca bir bildirimde bulunması gerekmemektedir.
Selamlar,
-
Teşekkürler HRMGR;
Ancak bu iş yeri kapatılacağı gün işçilerine bu durumu söylemişse ve ertesi günü işçiler işsiz kalmışsa durum değişir sanırım. Üstelik diğer iş arkadaşlarımda benimle birlikte dava açmaya hazırlanıyorlar. Tekrar bilgilendirirseniz sevinirim.
iyi çalışmalar.
-
Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı, bakiye yıllık ücretli izinleriniz varsa bunların ücretinin tarafınıza ödenmesi gerekir.
Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilirsiniz. İşvereninize İş Kanunu 100. madde uyarınca idari para cezası uygulanır.
Bunların dışında iş hukukunda uygulama alanı çok dar olmakla birlikte maddi tazminat davası açabilirsiniz, ispat yükümlüülüğü vb. gerekçelerle bunun kazanılmasının oldukça zor olduğunu belirtmekte fayda var.İşsizlik sigortasından yararlanamamanız ve işsizlik ödeneğinin hesaplanmasının pratikte kolaylığı ve mahrum olduğunuz miktarın net olarak hesaplanabilir olması davada işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak açmanız gereken davanın maddi tazminat mı, yoksa alacak davası mı olması gerektiği konusunda hukukçu üyelerin görüşlerini almanızda fayda var.
Selamlar,
-
Teşekkürler çok güzel anlattınız.
Açılacak davanın maddi tazminat mı, yoksa alacak davası mı olması gerektiği konusunda hukukçu üyelerin görüşlerini almak isterim.
iyi çalışmalar.