Ücretsiz izin ve sözleşmenin feshi
Herkese merhaba,
Benim sorunum başlıktanda anlaşılacağı gibi ücretsiz izin ve ardından iş sözleşmesinin feshiyle ilgili. İçinde bulunduğum durumu kısaca özetlemek istiyorum. Nisan 2006 tarihinden beri özel bir şirkette çalışmaktayım, aralık ayı başında ekonomik nedenlerle firmamızda ücretsiz izin uygulaması başlatıldı ve bize bu sürecin kısa süreceği 1 2ay içinde fabrikamıza dönüp tekrar çalışmaya başlayacağımız söylendi. Bizde(Bu uygulamadan etkilenen yüzlerce insan) ücretsiz izini kabul ettiğimizi bir dilekçeyle imza altına aldık ve ne kadar süreceği yazmıyordu(Tabi sonradan araştırdık ki bize böyle bir dayatma yapılamaz kanun ücretsiz izin tarafların karşılıklı anlaşmasına dayanmalı diyor:) Şu an maaşımızın bir kısmını (1/3) elden alıyoruz. bankaya yatırmıyolar. Ve bu ayın sonunda işten çıkarılacağımız duyumlarını alıyoruz.
Benim sorum şu ocak ayı itibariyle iş sözleşmemin işveren tarafından feshi durumunda (Belirsiz Süreli iş sözleşmesi) Kıdem tazminatına hak kazanmıyorum bunu biliyorum.(8ay oldu bu işe başlayalı) İhbar tazminatımı 4 hafta=1aylık bürüt maaşım olarak alabilirmiyim. yoksa siz ücretsiz izinde 1/3 maaş alıyordunuz diyerek ihbar tazminat ödemesini bu şekilde yapabilirler mi? Ücretsiz izini kabul etmemiz (imzaladık dilekçeyi) hukuki olarak bu konuda elimizi bağlarmı?
Ne yazıkki hakkımızı hukukumuzu bilmiyoruzz. Burdan gelen cevaba göre diğer arkadaşlarıda aydınlatmaya çalışacağım.
Şimdiden teşekkür ediyorum.