-
SSK borç faizi
Selamlar.
Teyzemin, almaması gerektiği halde (çünkü evlenmişti) 1999 başı-2004 sonu arasında haksız olarak yetim maaşı aldı. Şimdi de ordan kalan borcu var. Bu borç için birkaç ayda bir ödeme yapıp makbuz alıyoruz.
1) Ancak banka kredisi alarak bu borcu kapamayı düşünüyoruz. 506. kanuna baktım ancak ben bir bilgi göremedim. Eğer bu 6 yıllık borcu 1 seferden ödersek veya (örneğin 12/24/46/60 ay) taksitle ödersek % kaç faiz vermemiz gerekecek?
2) Bizimkiyle direkt ilişkili olmasa da ssk prim borcu yeniden yapılandırılmasında, "60 ay için yıllık %4, nakit ödemede ise faizlerin silinmesi" gibi bir ibare vardı. Bize de yansıyabilir mi bu?
3) SSK İl müdürlüğüne gittiğimizde bize pek yardımcı olmuyorlar. Toplam borcumuzu net/faizli vb. öğrenebilmemizin (örneğin internetten) başka bir yolu var mıdır?
4) Çıkabilek muhtelif "af kanunları"nı göz önüne alarak, bu borcu nasıl ödememizi (taksit, bir seferden) tavsiye edersiniz? Bir af beklentisi var mıdır?
Eğer sıkılmadan buraya kadar okuduysanız, ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Mehmet
-
1-Haksız olarak ödenen her maaş için, ödeme tarihinden, geri ödeme tarihine kadar geçen süreye yasal faiz uygulanır ki, bu faiz banka kredi faizinden daha düşüktür.
2-SSK Müdürlüğüne gittiğinizde, borcunuzu kim takip ediyorsa, borç aslını ve o ana kadar olan faizini öğrenebilirsiniz. Talebinize rağmen bu bilginin verilmemesi halinde, sırasıyla, şef, müdür yardımcısı veya müdür ile görüşebilirsiniz.
3-Paranız varsa, borcunuzu tek seferde, yoksa taksitle ödemeniz sizin açınızdan en uygun yol olabilir.