-
Verilmeyen haklar
İYİ GÜNLER:
1.SORU:
3,5 YILDIR ÖZEL BİR ŞİRKETTE ÇALIŞIYORUM.HAFTALIK İZİN,YILLIK İZİN VE DİNİ-RESMİ TATİL OLAN HAKLARIMI İŞVEREN DEN İSTEDİM VERMEDİ.
<center></center>BANA VERDİĞİ CEVAP:ASGARİ ÜÇRET 380 YTL BEN SANA 480 YTL VERİYORUM.YANİ 100 YTL FAZLA PARA VERİYORUM. BUDA
HAFTALIK İZİN,YILLIK İZİN VE DİNİ-RESMİ TATİL ÜÇRETİDİR.SENİN BEN DE HİÇ ALAÇAĞIN YOK DİYOR...
2. SORU:
1 GÜN İŞİM ÇIKTIĞI ZAMAN O BİR GÜNLÜK PARAMI BEN DEN KESİYOR..
BU İKİ SORUDA HAKLARIM VARMI.
Yönetim: Başlık ve iletilerinizde küçük harf kullanınız, kuralları okuyunuz ve kurallara riayet ediniz.
-
1. SORU:
İş sözleşmesinde bulunmak kaydıyla, özellikle yüksek ücret alan personel için fazla mesai ücretinin, aylık ücrete dahil olacağı yönündeki hükümler geçerlidir. Sizin sözleşmenizde böyle bir madde bulunsa dahi, ücretinizin 480 YTL. net oluşu yüksek ücretli olduğunuz tarzı bir değerlendirmeyi yapmaya pek imkan vermemektedir. Kaldı ki; yıllık ücretli izin hakkınızın kullandırılmaması ve bunun ücretinin verilmesi ancak işten ayrılışınızda sözkonusu olabilir. Aslolan izni fiilen kullanmanızdır, çalışırken izin kullandırmayıp bunun ücretinin ödenmesi, hele bunun ücretin içerisinde olduğunun değerlendirilmesi mümkün değildir.
2. SORU:
İş Kanunu'nda hangi sebeplerin çalışılmış gibi sayılacağı ve ücretinin ödeneceği belirtilmiştir. İşinizin çıkması ve işe gitmemeniz durumu Kanun'da belirtilen sebeplerden değildir. Bu nedenle çalışmadığınız bu günlerde işvereninizin ücret ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Selamlar,
-
1.soruda verdiğiniz cevap ta
''çalışırken izin kullandırmayıp bunun ücretinin ödenmesi, hele bunun ücretin içerisinde olduğunun değerlendirilmesi mümkün değildir.''
ifadesi benim kullanılmayan haftalık izin ve dini bayram izinlerin parasını alabilirmiyim.
-
"Çalışırken İZİN kullandırmayıp" sözünde belirtmek istediğim, bir önceki cümlede de vurguladığım gibi YILLIK ÜCRETLİ İZİN idi...
Diğerleri (hafta tatilinde çalışma, dini-resmi tatillerde çalışma) ücretlendirilmeli ve çalışılan ilgili ayın ücreti ile birlikte ödenmelidir.
Selamlar,