Merhaba,
Bir iş yerinde iş güvenliği uzmanının iş güvenliği hakkında eğitim verdiği diğer çalışanların ve atanan bu eğitimi iş güvenliği uzmanından almış bölüm sorumlusu kişilerin bir kaza anında kanunen sorumluluğu varmıdır?
Printable View
Merhaba,
Bir iş yerinde iş güvenliği uzmanının iş güvenliği hakkında eğitim verdiği diğer çalışanların ve atanan bu eğitimi iş güvenliği uzmanından almış bölüm sorumlusu kişilerin bir kaza anında kanunen sorumluluğu varmıdır?
Bir iş kazasında; yapılan incelemede kusur atfedilmiş bulunan, eğitim almış olsun veya olmasın, kazalı da dahil her düzeydeki çalışanın sorumluluğu vardır.
İş Güvenliği Eğitimi İşverenin tüm çalışanlarına yasal olarak vermesi gereken bir eğitimdir.
1-İşe başlamadan
2-Bölüm -iş değiştirildiğinde
3-Üretim yöntemi ve tekniği,malzeme değişikliğinde
4-Teknoloji (üretim araçlarının) değişiminde
Çalışanlara Tehlikeler ve Mesleki riskler konusunda yeniden İş Güvenliği eğitimleri verilir.Verilecek bu eğitimlerin Usul ve Esasları bir yönetmelikle düzenlenmiştir.
Çalışanların veya kısım amirlerinin ,sorumlularının eğitim almış olması onların varsa yasal sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.Çünki eğitimle birlikte işveren tarafından bir takım İş Güvenliği önlemlerinin de alınmış olması gerekmektedir.İşveren almış olduğu tedbirlere uyulup uyulmadığını denetlemekle de yükümlüdür.Ayrıca çalışanlar alınmış bu İş Güvenliği önlemlerine uymakla yükümlüdürler.Eğer bu önlemlere uymazlar ise meydana gelen iş kazalarında yasal sorumlulukları yapılacak olan soruşturma ve incelemeden sonra belirlenir.Eğitimin verilmesinin nedeni ; tehlike ve risklerin farkındalığının sağlanması ve İşverenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesidir.