-
Kredi kartı kefiliyim
Selamlar. Bir arkadaşıma 09.08.2000 tarihinde Tc ziraat Bankasının kredi kartına 500 ytl miktarda kefil oldum.
Arkadaşın ekonomik durumu bozulduğundan 3 aydır borcu ödemediği için 3500 ytl tutarında kefil olmam sebebi ile tarafıma noter ihbarnamesi geldi.
Son çıkan yasada kefilin limit tutarında olduğunu formlarda öğrendim. Ayrıca tüm şartlar zorlanmadan kefile dönülmeyeceğinide öğrendim.
Benim kafama takılan sorular şöyle;
Ben 2000 yılında kefil olmuşum ama yasa 2006 yılında çıkmış veya yürürlüğe girmiş. Buna göre ben 500 ytl ilemi yoksa 2006 tarihi limitiylemi sorumluyum.
Ben bu durumda neler yapmam gerekiyor. Eğer yardım ederseniz çok sevinirim.
-
Borçlar kanununa göre kefalet akdinde sorumlu olunan üst sınırın gösterilmesi gerekir gösterilmezse kefalet akdi şekil eksikliği nedeniyle geçersizdir.Sizin yaptığınız sözleşmede bu üst sınır olmadığı için kefalet akdi geçersizdir.Yaptığınız işlem garanti sözleşmesi olarak nitelendirilir üst sınır belirtilmediği için ancak tarafların(özellikle sizin) asıl iradeniz kefalet sözleşmesine yönelik olduğundan mahkemede tarafların asıl iradelerine baktığından garanti sözleşmesi muvazaa nedeniyle(asıl irade kefalete yönelik)geçersizdir gizli işlem(asıl amaçlanan işlem de kefilin sorumlu olduğu üst sınır gösterilmediği için şekle aykırılık nedeniyle geçersizdir.)Sonuç olarak hiçbir sorumluluğunuz bile olmayabilir(Bu yazdıklarım yargıtayın benzer bi olayda verdiği bi karardır)Ancak bence o 500 ytl ile sorumlu olacaksınız en fazla,yeni kanun uygulanır size de diye düşünüyorum.
-
Sayın enough rumuzlu Avukat beyim. Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Biraz hukuki dilden yazdığınızdan dolayı yazdıklarınızı anlamakta zorluk çektim. Yazınızdan anladığıma göre ben 500 ytl ve faiziyle yükümlüyüm bu da beni rahatlattı. Benim bu süreçte hangi adımları izlemem gerekir. tşk
-
Bence dava açın.Hiçbir sorumluluğunuz bile gündeme gelmeyebilir,eğer kefaletten sorumlu tutulursanız da eğer adi kefilseniz müteselsil kefil değilseniz önce asıl borçluya gidilmesi gerektiği(tartışma defi) defisini ileri sürebilirsiniz.Bu yazdıklarımı bilgisaydan çıkarın ve bu işlerdn anlayan bi avukata başvurun derim ben.
-
enough bey teşekkür ederim. Bankadan yazılı dilekçe ile ana sözleşmenin fotokobisini istedim Banka ve Kredi kartları kanununun 24. maddesinde "Kredi kartı kullanımlarındaki kefalet, Borçlar Kanununda belirtilen adi kefalet hükümlerine tâbidir. Asıl borçluya başvurulup borcun tahsili için tüm yollar denenmeden kefilden borcun ifası istenemez." ibaresi var demekki ben müteselsil kefil değilim. Artık bekleyeceğiz.