Devlet okulunda sosyal güvencesiz çalışmışım
Merhaba;
Eşim 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında, Samsun Havza Ilıca ilköğretim okulunda vekil öğretmen olarak 6 ay kadar görev yapmıştı. Bu süre zarfında sosyal güvencesinin yapılacağı söylenerek çeşitli evraklar istenmiş. Aradan yıllar geçti ve eşim yeniden çalışmak için bir işe girecek iken gördük ki daha önceden ne SSK'ya, ne emekli sandığına ne de herhangi bir başka sosya güvenlik kuruluşuna girişi yapılmamış. Konu ile ilgili Havza Milli eğitim müdürlüğüne yazı yazdık ve oradan söz konusu dönemlerde okulda çalıuştığının tespit edildiği ancak hiç bir primin yatırılmadığını söyleyen bir yazı geldi.
Şimdi eşim eğer zamanında girşi yapılmış olsaydı 94 yılının kanunlarına göre emeklilik yaşı geçerli olacvak iken bu durumda hiç girişi yapılmadığı için en az 12 sene daha fazla süre çalışması gerekecek. Şu an eşimin Ekim 2006 tarihinden itibaren ilk sigorta girişi yapıldı.
Bu haksızlıkla ilgili neler yapabiliriz? Güya devlet okulunda çalıştığı için böyle bir olayın olacağı aklımızın ucundan bile geçmezdi. Dolayısıyla hiç daha önce araştırma gereği bile görmedik. Şimdiden sonra eşimin söz konusu döneme ait sigorta girişinin yapılması mümkün müdür? Mümkün ise nasıl? Mümkün değil ise bu haksızlığa yönelik bir tazminat davası açılabilir mi? Bu konuda bizleri aydınlatır mısınız?
Teşekkür ederim.