-
Yıllık izin ücreti
Selam;1987 Yılından 2001 Ağustos ayına kadar Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü'de Kalifiyeli işçi olarak çalıştım.Bazı Yıllar Yıllık iznimi Kullanmadım ve İzin Ücretlerini almadım.Şimdi İzin Ücretlerini ödüyorlarmış fakat benim hakkımın zaman aşımına uğradığını söylediler.Ne yapmam gerekiyor.
-
Çalışılırken izin ücretini talep etmek mümkün olmamaktadır. Ancak çalışanın ayrılışında, kullanmamış olduğu izinler mevcutsa bunların ücretinin işverence çalışana ödenmesi gerekir. Yıllık ücretli izin ile ilgili 5 yıllık bir zamanaşımı süresi bulunmaktadır.
Siz 2001 Ağustos ayında işten ayrıldıktan sonra herhangi bir girişimde bulunmadıysanız (işverene ihtar göndererek temerrüde düşürmek veya dava açmak gibi) 2006 Ağustos ayında yıllık ücretli izin haklarınız zamanaşımına uğramış demektir. Bu noktadan sonra yapılabilecek bir şey olmadığını düşünüyorum.
Selamlar,
-
Selam.Fakat önceden böyle birşey varise işveren neden ödeme yapmadı ve 03,03,2004 tarih 25391 sayılı resmi gazetede yayınlanan kanunu beni kapsamıyormu? Bu kanunun dayanağı ise 22/05/2003 trih 4857 sayılı kanunun 60.ncı maddesi
-
Sn. isodengn,
Kanunlar uyulması gereken hukuk kurallarını ortaya koyar, kimi buna uyar, kimisi uymaz. Uymayanlar, zarara veya hak kaybına uğrayanın hukuki yollara başvurması neticesinde yine yasanın öngördüğü şekilde cezalandırılır. Üzülerek belirtmem gerekir ki; başta İş Hukuku olmak üzere yasalara uymayanların başında Kamu kurum ve kuruluşları, Kamu İktisadi Teşekkülleri gelmektedir. Özel sektörde hele küçük işletmeler bir kanunsuzluk yaptığında inim inim inletilir, ama kamu kuruluşları ne yazık ki kollanır, hatta onlara has düzenlemeler yasayı daha rahat delebilsinler diye yasalaşır. (Bkz. İş Kanunu 2. madde değişikliği)
Bu nedenle yasal yollara sadık kalınarak "HAK VERİLMEZ, ALINIR"
Selamlar,