Tedbir ve yoksulluk nafakası, tazminat
Eşim 2 aylık evliliğimiz sonrasında eşyalarını ve ziynetini alarak evi terk etti. Kısa süren evliliğimiz zarfında asabi uzlaşmaz tavırları nedeniyle herşey yüzünden kavga çıkarıyordu, sinir krizlerine giriyordu.
Ona karşı şiddet, hakaret veya başka bir kötü davranışım olmadı.
Evi terk etmeden önceki tartışmamızda aramızdaki problemleri kendi anne babasına aktarıp onların hakemliğini istemiştim. Ancak o buna evi terk ederek cevap verdi ve boşanma davası açıp 10+20 milyar maddi-manevi tazminat ve 1 milyar tedbir ve yoksulluk nafakası istedi.
Bu sırada ben yokken eve gelip akrabalarıyla diğer eşyalarını da toplayıp gitti. Evden ayrıldıktan sonra evde bıraktığı günlüklerini buldum ve evlilik öncesi iki yıl içinde aile baskısından bunalıp depresyona girdiğini sorunları olduğunu öğrendim.
Mahkemeye bunları delil olarak sundum.
Ayrıca babasının eczanesinde sigortasız kalfa olarak çalıştığını bunu şahitlerle ispat edeceğimizi belirttim.
İlk celsede tedbir nafakası çıkmadı, şahitlerin dinlenmesi ve karşı tarafın cevabı için iki ay sonrasına gün verildi.
Forumlardan anladığım kadarıyla tedbir nafakası çalışmayan eşe, yoksulluk nafakası ve tazminat ise kusuru daha az olan eşe veriliyor.
1. İlk celsede tedbir nafakası kararı çıkmamış olması daha sonra çıkmayacağı anlamına gelir mi? Tedbir nafakası çıktığı tarihten geriye dönük uygulanabilir mi? (2. celsede çıkan tedbir nafakası, 1. celse veya dava açılış tarihinden itibaren uygulanabilir mi?
Babasının yanında sigortasız çalıştığı için benim şahit göstermem çalıştığına dair kanıt kabul edilir mi? Sadece yardım ediyorum, ya da artık çalışmıyorum diye ifade vermesi durumunda ne olur?
2. Başka bir yazıda şöyle bir gerekçeli karar okudum:
"Davacı kocadan kaynaklanan davalının kişilik haklarına saldırı teşkil eden maddi bir olayın varlığı kanıtlanamamıştır. Türk Medeni Kanununun 174/2. maddesi koşulları oluşmadığı halde yazılı şekilde manevi
tazminat takdiri doğru görülmemiştir"
Günlüklerini mahkemeye sunmam kişilik haklarına saldırı sayılır mı?
Kusur denince aklıma şiddet, hakaret, zina, kötü alışkanlık, evin ihtiyaçlarını karşılamama geliyor. Bunların dışında kusur olabilir mi?
3. Tazminat ve yoksulluk nafakası tamamen kusur fazlalığına bağlıdır, değil mi?
4. Evi terk edene kadar aramızdaki tartışmalara şahit olan biri olmadı. Terk ettikten sonra kendi anne ve babasının huzurunda konuşmalarımız oldu. Gözle görmeyenlerin başkasından duydukları (eşimin anlattıklarına göre) şahitlikleri kabul edilir mi?
5. Herhangi bir *resmi* geliri ya da mal varlığı yok. Ancak iki ay içinde sudan sebeplerle kavga çıkarıp evi terk etmesinden ya ciddi psikolojik problemleri olduğu ya da maddi çıkar sağlamaya dair planları olduğu sonucuna varıyorum.
Bu durum da beni maddi ve manevi zarara uğratmıştır. Düğün, ev tadilatı ve ev eşyaları için 60.000 YTL'den fazla harcama yaptım. Bunu sadece 60 gün için mi yaptım?
Bu durumu delilleriyle ortaya koyduğum takdirde hiçbir resmi geliri ya da mal varlığı olmayan birinden tazminat alabilir miyim?
İlginiz ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Re: Tedbir ve yoksulluk nafakası, tazminat
Burası boşanma mağdurları dayanışma derneğine dönmüş galiba.
Sütten ağzı yananlar birbirine dert yanıyor.
Hiçbir hukukçu arkadaşın yorumunu göremedim. Onlar yorum yapsa daha faydalı olmaz mı ?
KAtkılarını bekliyoruz.