İşyerinde yapılan kötüniyet
İyi Günler,
45 kişinin çalıştığı iş yerinde müstahdem kadrosunda çalışmakta olan iş arkadaşımıza yapılan kötü niyetli uygulamayı size aktarıyorum.
22 senedir (7 sene önce emekli oldu ve aynı yerde aynı işe devam etmaktedir) sendikalı olarak çalışmakta olan bir bayanım bu süredir de çay ocağına ve çay dağıtım işlerine bakmaktadır.
Bundan iki sene önce belfıtığı ameliyatı geçirdi. Ameliyattan sonra da çay dağıtım işlerine baktı.
İş yeri kurulduğundan beri işyerinin genel temizliği için dışarıdan temizlik firması ile anlaşma imzalanmış olup, genel temizlik anlaşmalı şirket tarafından yapılmaktadır.
Son dört senedirde temizlik firmasından bir eleman mesai boyunca devamlı işyerinde bulunup temizlik işlerinde bir erkek görevlendirilmiştir.
İşveren şimdi bayan arkadaşa baskı uygulayarak işinden ayrılmasını istemektedirler.
Bu nedenlede 22 gün önce hiçbir neden yokken şifaen çay ocağı işinden alınarak temizlik firmasından gelen erkek personelin işine, erkek personelide çay dağıtım işine verdiklerini söylemişlerdir.
Arkadaşımız 2 sene önce belfıtığı ameliyatı geçirmiş bir kişi, bayan arkadaşımıza verilen temizlik işleri erkek gücüne dayanan işlerdir 22 gündür bu işleri yapmaya çalışıyor ve son zamanlarda daha da baskı yaparak zor işler yaptırmaktadırlar ve arkadaşımızın belinde ve ayaklarındaki ağrılar gün geçtikçe artmaktadır.
Sormak istediklerim;
-Arkadaşımızın bu çalışma şartlarının değişikliği nedeniyle haklı olduğu konular var mıdır.?
-Haklı nedenle iş akdini fesh edip kıdem tazminatını alabilirmi?
-Yapması gerkenler nelerdir.?
Selamlar,