Kredi kartı kullanım ücreti
Merhaba. Bankaların, kredi kartları için bizden aldıkları kullanım ücretlerinin yasal olmadığı ile ilgili bir mail dolaşıyor. Bunu televizyonda da duymuştum. Bankaya sorduğumda bu pek hoşlarına gitmedi ve aslında o mailin yasal olmadığını söylediler. 20-25 Ytl civarında olan bu kart kullanım ücretinin alınması yasal mı?
Re: Kredi kartı kullanım ücreti
O mail yeniden çıktı piyasaya, devlet sürekli tebliğlerde, kanunlarda değişiklik yapıyor. Bundan 1 yıl önce açılmış konuları araştırmak tabii ki gerekli ama hiç kimsenin kesin bir cevap veremediği konuda doğal olarak aynı sorular tekrar tekrar sorulabilir.
Bu konuda bankalara dava açan konu hakkında kesin bilgi sahibi olanlar bizleri yönlendirirse eminim ki hepimiz için çok iyi olur.
Yaklaşık 3-4 yıldır hiç kimse dava açmadı mı ? Hiç kimse kazanıp/kaybetmedi mi bu davaları, hala devam mı ediyor ?
Birisi dese ki ben şunu yaptım, şunu iddia ettim, bu oldu, kazandım/kaybettim vs.
Nereye ne şekilde başvurabiliriz, başvurularımız ve devam edecek süreçte bizlere maliyeti ne olur vs vs vs
Bilgi sahibi olanlar konuyu netleştirirse seviniriz
Kimseden ilave bir yorum gelmeyecek sanırım...
Merhabalar,
Bankaların Talep Ettikleri Yıllık Üyelik Ücreti, Yıllık Kart Ücretleri Veya Kart Yenileme Ücretleri Tabiki Yasal. Sonuçta İmzaladığınız Sözleşmede de Bu Yer Alıyor 2 Ayrı Madde Altında Ve Zaten Kart Başvurusu Yaparken Bankadan da El Yazısıyla Yazarak İmzalamanız İsteniyor (tarafıma yansıyacak olan yıllık kart ücretini ve üyelik ücretini ödeyeceğim ). Bu Durumda Yasal Olarak Hak Aramanız Biraz Saçma Olur.
Ancak Bankanızın İyi bİr Müşterisiyseniz Veya En Azından 1 Yıllık Ve Ödemelerinde Sorun Olmayan En Azından 1.000 Ytl Gibi bir Limitin Üzerindeyseniz Bankanızın Müşteri Hizmetlerini Arayarak Bu Ücrete İtraz Ediniz. Onların Olumsuz Cevapları Üzerine "KARTINIZI İPTAL ETMEK İSTEDİĞİNİZİ BELİRTİNİZ. BU DURUMDA KARTINIZIN İPTAL TALEBİNİ ALIRLAR 48 SAAT SONRA BİR YETKİLİ SİZİ ARAR VE İTİRAZINIZIN OLUMLU DEĞERLENDİRİLDİĞiNİ VE SİZE YANSIYAN KART / ÜYELİK ÜCRETİNİNİN İADESİNİN YAPILDIĞINI" Belirtir.
Dolayısıyla Yasal Olarak da Bir Hak Aramanıza Gerek Kalmaz.
Saygılar.
Alıntı:
mbdogan rumuzlu üyeden alıntı
Kimseden ilave bir yorum gelmeyecek sanırım...
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=18373
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=18375
Forumlarda araştırma yapınız lütfen sorduğunuz konuların cevabı yukardaki linktedir
Sayın Eyilik,
İkinci linkteki karar "hesap işletim ücreti" ile ilgili sanırım.
5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 13'üncü maddesinde, "Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartlarına uyguladıkları faiz, gecikme faizi, yıllık ücret ve her türlü komisyon oranları ile istenilen diğer bilgileri kamuoyuna yayınlanmak üzere aylık olarak Kuruma iletir. Yayınlanacak bilgi ve belgelerin içeriği ve yayınlama usûl ve esasları Kurulca belirlenir." hükmü yer alıyor.
Buna göre, bankalar kredi kartlarından yıllık ücret alabileceklermiş gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Bunun için Kurum'a önceden bildirimde bulunmak gerekiyor sanırım.
Selamlar.