3 sene önce babam bana hatice ismi ekletti.ben bu isimden nefret ediyorum.sildirmek için 18'i mi beklemeliyim?şu an 16 yasındayım.
Printable View
3 sene önce babam bana hatice ismi ekletti.ben bu isimden nefret ediyorum.sildirmek için 18'i mi beklemeliyim?şu an 16 yasındayım.
Türk Medeni Kanununun 27 nci maddesinde, "Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir." demektedir. Bunun için öncelikle bir haklı sebebiniz var mı siz onu söyleyin. Sonra biz size bekleyip beklemeyeceğiniz hususunda yardımcı olalım. Ne dersin? (Sırf bu isimden nefret ediyorum demeyi hakimin haklı bir sebep olarak göreceğini sanmıyorum)
DeFacto
Medeni kanunun şahıs hukuku kapsamında kişilik hakları alt başlığı ile kişinin medeni hakları kullanmasının ön koşulu olarak reşit olma şartını araması sebebiyle bazı hakların kullanılması için reşit olmayı beklemek ne yazık ki zorunlu! isim tashihi de bunlar arasında sayılabilir. Ancak iletiyi yanıtlayan meslektaşıma nazire olsun diye değil ancak "isim" in kişinin sahip olduğu en özel değer olduğunu gözönüne aldığımızda kişinin sahip olduğu ismi benimsemiş olması da bence çok önemlidir.ve üzerinde tasarruf hakkı olduğu gibi değiştirmesi için de yasada örnek olarak belirtilen haklı sebepler dışında ismi benimsememe ve ismin kendisinde olumsuz çağrışımlar yaratması da kanımca haklı sebep olarak değerlendirilmelidir......
Av.Özcan İNTAŞ
Sayın İntaş'ın, "kişinin sahip olduğu ismi benimsemiş olması" yönündeki görüşüne elbette katılıyorum. Ancak, sırf bu yeterli olmuş olsa idi, o takdirde isim değiştirmek neden hakim kararına bırakılacaktı? İsmini benimsemeyen herkes Nüfus Müdürlüğüne gidip ismini değiştirebilmeliydi. İşte sırf ismi benimsememek kanunkoyucu tarafından yeterli görülmemiş ve "haklı sebepler"in bulunması gerektiği öngörülmüşdür. Bu haklı sebepler hepimizin malumu olduğu üzere, telaffuzu zor, küçültücü, kulağa hoş gelmeyen, alay konusu olabilecek isimler yanında, yaygın olması sebebiyle karışıklığa sebep olabilecek ile çok uzun veya hatalı yazılmış isimler, değiştirilmesi için haklı sebep haklı sebepler teşkil etmektedir.
İsmini değiştirmek isteyen üyemizin isminde ben şahsen böyle bir haklı sebep teşkil edebilecek yön göremediğimden dolayı açıklama getirmesini rica etmiştim. Ancak, elbetteki, bu benim şahsi fikrim olup, bu kişinin hakimi ikna edecek bir haklı sebebi bulunabilir. Zaten benim de merak ettiğim husus işn bu yönüydü.
Dava açma yaşına gelince; daha öncede, bu forumda, kişinin reşit olmadan isim tashihi davası açıp açamayacağı hususu tartışılmıştı. Bahsedilen tartışmada da ifade ettiğim üzerebir kısım hocalarımıza göre sınırlı ehliyetsizlerin bu davayı tek başlarına açabilecekleri düşünülmekte ise de, doktrinde baskın olan görüşe göre, ismin değiştirilmesinin taşıdığı mana ve doğurabileceği önemli neticeler sebebiyle sınırlı ehliyetsizlerin bu davayı tek başına açmaması ve kanunî temsilcisinin de bu işleme katılması gerektiği yönünde olup, uygulamanın da bu yolda olduğu ifade edilmektedir.
Ancak burada, isim tashihi talebinde bulunacak kişinin kanunî temsilcisi bu değişikliğe karşı olacağı açık olduğundan, bu kişinin tek başına açacağı bir isim tashihi davasına hakimin bakabileceğini düşünüyorum.
DeFacto
gerekçelerim tabiki var..
1---ismin uzun olması
2---öss öncesi yarattıgı sorunlar(isim değişeceği için diploma,sınav bilgi kagıdı v.s.değişmecek olması)
3---isim farklılılğı yüzünden önemli dersane sınav kagıtlarının karısması
4---alışamama,yadırgama
bu sebepler dava acmak için yeterlimidir.bir sürü hakim tanıdıgımız var.16 yasında dava acılabilir mi.