İş sözleşmesinde tek taraflı cezai şart
Bir sirkette ozel bir ekipmani Turkiye de kullanan SINIRLI sayida teknik elemandan biriyim...Ozel bir eleman oldugum icin 2 yillik sozlesmem var...Sozlesmemin iceriginde 2 yil icersinde isten kendi istegimle ayrilirsam 30000 YTL (2 yil icersine sirketim bana bu kadar maddi imkan saglamamistir) tazminat odemekle yukumluyum...Ancak onlar beni isten cikardiginda herhangibir tazminat odemekle yukumlu degiller..
1.Tek tarafli cezai islem gerektiren is sozlesmeleri gecersizmidir?
2.Yakin bir zamanda kamuda calisma ihtimalim olacagindan eger sozlesmem gecerli ise kamuda calismam sirketin beni birakmasi acisindan baglayici olur mu?
3.Isi birakmamda yada istifa etmemde isyeri calisma saatleri ve zamansiz mesaileri bahane edebilirmiyim..Ya da sigorta primlerimin maasimin cok asagisinda odenmesini(asgari ucret uzerinden) ya da bunu bahane edemesem de asgari ucretle bir universite mezununun calismasini mahkemede kendi lehime cevirerek tazminat odemeden bu isten kurtulabilirmiyim...
Avukat arkadaslar yada bu konuda bir fikri bulunan arkadaslar bana yazarsaniz cok sevinirim....Ayrica bana mail de atabilirsiniz...
mavii_sakall@hotmail.com