bu kavramı öğrenmek istiyorum.araştırıyorum ancak anlayacağım açıklıkta bir metne ulaşamıyorum,çok dar kalıyor.bu konuda beni bilgilendirecek şahıslara minnettar kalırım...[:I]
Printable View
bu kavramı öğrenmek istiyorum.araştırıyorum ancak anlayacağım açıklıkta bir metne ulaşamıyorum,çok dar kalıyor.bu konuda beni bilgilendirecek şahıslara minnettar kalırım...[:I]
Herhangi bir hukuk fakültesinden temin edeceğiniz Usul Hukuku ders kitabından yararlanabilirsiniz. Takdir yetkisi, geniş bir kavramdır. Bu nedenle ayrı bir konu oluruk ders kitaplarında yer alır
Günümüzün sürekli gelişen,büyüyen,kapsamlılaşan sosyal,ekonomik,teknolojik... şartlarına uygun olarak kanunlar yapmak mümkün değildir. Sürekli hareket halinde olan ve gelişim ivmesi her zaman yukarıyı gösteren bir hukuk düzeninde kanunların azami süre faydalı olması beklenmektedir. Mesela bundan 10 yıl önce internet bu kadar yaygın değildi fakat günümüzde internet ortamındaki ip adreslerinin bazı durumlarda delil olarak değerlendirilebilmesi mümkün gözükmektedir. Kanun koyucuların o zamanki şartlarda bu durumu öngörebilmesi mümkün değildir. Fakat kanun koyucular gelişim sürekliliğini öngörerek kanunda bazı boşluklar bırakmışlardır. Bu boşlukları doldurmanın bir yolu hakimin takdir yetkisini kullanmasıdır.
Bu nedenle ve bunun yanısıra hakime her biri diğerinden farklı olan somut olayı objektif değerlendirme özgürlüğünün sağlanması amacıyla bir takdir yetkisi verilmiştir. Fakat bu takdir yetkisi sınırsız değildir. Her şart ve durumda da kullanılamaz;takdir yetkisi kanunun belirttiği sınırlar içerisinde ve hakkaniyete uygun olarak kullanılmalıdır. Hakime kanunun bazı yerlerinde açık bazı yerlerinde zımni olarak takdir yetkisini kullanma izni verilmiştir.
çok teşekkür ediyorum....:)
Bazı hakim arkadaşlarım şöyle yapıyorlar.
Eğer konu hakkında vakıf olmadığı yönler var ise, bilirkişi tarafından değerlendirme isteme yoluyla takdir yetkisini maksimum doğru biçimde kullanmaya çalışıyorlar.
Bu konuda örnek vermek gerekir. Aynı konudaki tazminat davası iki ayrı şehirde açılsın. Davalı kişilerin özellikleri ve dava açan kurum aynı olmasına rağmen; kişilere verilen cezalar çok farklı olabiliyor. Farklı olan sadece, iki ayrı hakim.
bence tamamen adaletsizlik
Adalet kavramından anlaşılması gereken olgu nedir sizce?Her benzer uyuşmazlığa ilişkin yargılama sürecinin de benzer hükümlerle sona ermesi midir dar anlamda adalet...Hukuk kurallarının sosyal gelişmeye uydurulabilmesi için gereklilik arzeden takdir yetkisi(pouvoir discretionnaire) karşılaştırmal hukuk bağlamında kaçınılmaz olarak tüm hukuk sistemlerinden kabul edilen bir kurumdur.Adalet kavramı niteliği itibariyle mutlak bir anlam ifade etmemekte ve sosyal/ekonomik gelişmeler adalet kavramının tanımlanması açısından önceden mutlak değer yargısında bulunulmasına engel teşkil eder.Bu yüzden farklı yer ve zamanlarda benzer özelliklere sahip uyuşmazlıkların yargılama hakimlerinin takdir yetkileri sebebiyle farklı sonuçlanması şeklindeki görüşü adaletsizlik olarak nitelendirmenize katılmıyorum.İstisnai bir durumdur ve uygulamada takdir yetkisinin kullanımı açısından münferit durumlar dışında takdir yetkisinin kötüye kullanıldığı savına da katılmıyorum.