Nafakanın yasal faizi, icra masrafları ve vekalet
Merhaba, az önce üye oldum.
Kısaca hikayeyi anlatayım. Bundan 7 sene evvel (1999'da) eşimden boşandım. Bir kızımız var. 4-5 senedir Amerikaya yerleşmiş durumdalar. Ben Türkiye'deyim ve dişhekimiyim.
Sorularım şöyle:
1. Son 11 aydır, (2006 yılı boyunca) maddi durumumdaki sorunlardan ötürü nafakayı ödeyemedim. Nihayetinde (ki bunu bekliyordum zaten) bugün icra'dan ödeme emri geldi. (hukuki terminolojiyi bilmediğim için yanlış ifade edebilirim, özür dilerim şimdiden) Ödemenin 7 gün içinde, nafakanın yasal faizi, icra masrafları ve vekalet ücreti ile birlikte yapılması gerektiği yazıyor. Merak ettiğim, yasal faizin, icra masraflarının ve vekalet ücretinin ne kadar olduğu...
2. sorum ise şöyle. Boşandığımızda mahkeme kararıyla her cumartesi belli saatler arası kızımı görebiliyordum. Ancak Amerikaya yerleşmeye karar verdiklerinde, onun da yurtdışına çıkabilmesi için benim noterden onaylamam, izin vermem gerekiyordu ve ben de verdim. Ancak ne yazıkki, artık kızımı göremez oldum. 2005'te Türkiyeye ziyarete geldiklerinde sadece birkaç gün görebildim. Bu sene gelmediler zaten (geldilerse de haberim yok) Nafakayı ödeyemediğim için artık telefonda da görüşemiyoruz. Bunun için yasal olarak yapabileceğim birşey var mı?
3. Nafaka miktarını burada belirtmeme gerek var mı bilmiyorum ancak bu parayı şimdi borçla ödesem bile, ileriki aylar için durum yine aynı olacak. Bu miktarın kendi kapasitemin üzerinde olduğunu düşünürsek, bu konuda yapabileceğim birşey var mı?
4. Ödeme emri bugün elime ulaştı. İcra müdürlüğüne gidemedim henüz. Bu miktarı taksite bölerek ödeme imkanım olur mu yoksa hepsini birden kapatmak zorunda mıyım? Alttaki açıklamada 7 gün içinde ödemeniz (teminat vermeniz) diye yazıyor. Teminatla kastedilen nedir?
Sorularım çok oldu ama ilk kez böyle birşeye maruz kaldığım için hiç bir bilgim yok. Cevabınız için şimdiden teşekkürler...