-
Evlilik ve boşanma
Öncelikle ilgilendiğiniz için tesekkür ederim..
Yurt dışında nufusu olan fakat Türkiyede kayitlarida bulunan bir bayanla evlenmek istiyorum.Bu kisiden 2 çocuk var ve eski boşandığı kişinin soyadını taşıyorlar..Şimdi onunla Türkiyede evlenmek istediğimde ne gibi işlemler yapmam gerekecektir neler istenecektir.( kişinin nufus kaydı şu anda ölü kütükte bulunmaktadır )
2. bir konu ise evlilik işlemlerim bittikten sonra bu çocuklarin soyadlari benim soyadımı alabilir mi ? ( bu konuda çocukların velayeti tamamen annelerinde yani evleneceğim kişide ayrıca çocuklarin nüfus kayıtlarıda yurt dışı )
ilginiz ve yardımlariniz icin simdiden Tesekkur ederim..
-
1. Çocuklar Türk vatandaşı değilse, kendi hukukları uygulanır; dolayısıyla, soyadı durumu da buna göre belirlenir.
2. Evleneceğiniz kişinin nüfusta ölü kaydında olduğunu söylüyorsunuz, öncelikle bunu düzeltmelidir.
3. Evlenirken istenen belgeler konusunda, Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yardım alabilirsiniz.
-
Sayin Av.Mehmet Taylan Karakum,
Vermis oldugunuz bilgiler icin ve ilgilendiginiz icin tekrar tesekkurler ederim, bir kac sorum daha olacaktir umarim ilgilenirsiniz..
Evlenecegim kisinin yurt disinda bosanma belgesinin bulunmasi ve Turkiyede bu belgenin yada bosanmayla ilgili herhangi bir islem yapilmamis oldugundan, acaba Turkiyede resmi nikah yapilacagi sirada bi sekilde bosanilan sahsinda rizasinin alinmasi gerektigi yada vekalet gibi buna benzer alinmasi gereken bir seyler varmidir?Ayrintili olarak aciklarsaniz cok memnun kalacagim, Tesekkurler iyi calismalar..
-
Evlenmek istediğiniz kişinin Türkiye'deki nüfus kaydı 'evlenme sebiyle x ülkesine gitmiştir' şeklindeki bir şerhle kapatılmış olmalı.
Bu durumda kanaatim odur ki; Şu anda Yurt dışında bulunan bu hanımın öncelikle bulunduğu ülkedeki nüfus kaydını alıp, o ülkenin Türk Konsolosluğunda tercüme ettirerek onaylatması gerekecektir.
Sizin de o hanımla Yurt dışına çıkıp yerleşmek gibi bir niyetiniz yoksa Direkt Yurt dışındaki kaydı Türkiye'ye getirip yeniden sicile işletmeniz mümkündür ve sanırım prosedür olarak daha kolay bir yoldur. Bunu yapacak olan siz değilsiniz. Evleneceğiniz hanımın talebi gerekecektir. Bu hususta o ülkedeki prosedür uygulanacaktır.
Her halukarda evleneceğiniz kişinin oradaki Türk konsolosluğuna baş vurup bilgi alması daha sağlıklı bir yol olacaktır.
Evleneceğiniz kişinin boşandığı eşinden alınacak bir onaya veya vekalete ihtiyacınız yoktur. Şu anda geçerli olan nüfus bilgileri yeterlidir.