Kira-kontrat (çok soruldu ama)
daha önceki soru ve cevapları kontrol etmeye çalıştım ama özelde kendi sorunum hakkında görşlerinizi almak istiyorum.
-geçen yıl haziran ayında 1 yıllık kontrat imzaladık evsahibiyle.
-kontratta 1 yıl sonraki (yani bu ay) kira artış oranı -tefe- oranında artırılacak diye açıkca belirtiliyor.
----
sormak istediklerim,
*kontratta ki 1 yıl ifadesi sözleşmenin süresinimi yoksa, o sözleşme süresince alınacak olan kiranın miktarının süresinimi belirtiyor.
*eğer sözleşmenin süresini belirtiyorsa, evsahibiyle kirada anlaşılamadığı takdirde beni çıkarma hakkı olabilir mi. (kira ödemelerinde hiçbir aksaklık olmadığı halde, ve hepsininde banka dekontları(kira ödemesi diye belirtiliyor) olduğu halde.)
*evsahibi şu andaki tefe oranının yetersiz olduğunu ve eve yaptığı harcamaları da dikkate alarak (tamirat, oda genişletmesi, çelik kapı gibi ) bu oranın üzerinde zam yapmamı istiyor. bu yapılan iyileştirmelerin kontratta geçen -tefe- şartına herhangi bir etkisi olabilir mi. yani herşeye rağmen ben sadece tefe oranında kira artışı yapabilirmiyim.
*geçen yıl bu zamanda % 33 olan tefe oranını beğenip sözleşmeye eklediği halde bu yılki % 9 luk oranı az bulmanın herhangi bir şekilde haklı tarafı olabilir mi.
*birde -tefe- deyiminden ne anlamalıyız.
yıllık oran olan % 9.56 mı
12 aylık oratalama olan % 15.16 mı baz alınır. (kontratta bu belirtilmiyor, sadece -tefe- diye geçiyor.)
cevaplarınız için teşekkürler.
www.beyinfirtinasi.com.tr.tc