-
Kefilin rücu etmesi
Kefil olarak ödediğim ve rücu ettiğim 2.500.-YTL tutarındaki senedi asıl borçlu ödemediği için icraya verdim. İcra tarafından borçluya tebligat yapıldı ve dosya kesinleşti. Ancak borçlu tebligatın üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen mal bildiriminde bulunmadı ve ödemeyle ilgili herhangi bir işlem yapmadı.
Şimdi alacağımı haciz yoluyla almak istiyorum. Ancak haczin eve gidilerek eşya alınması yolunun son seçenek olduğunu ve bunun ödenebilecek borçlarda etik olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle, icra memurları tarafından borçlunun evine gidilerek evdeki eşyaların tutanağını tutturmak istiyorum. Çünkü bu durumda belki borçlu borcu ödeme yoluna gider ve bu iş böylece temizlenir. Ayrıca borçlunun adına kayıtlı bir motosikleti var. Bu motora da rehin koydurmayı düşünüyorum.
Sizlere sorularım şunlar;
-Bu saydığım yöntemleri tek başıma yapabilir miyim. Çünkü Avukat tutarsam birde avukat ve noter masrafları eklenecek ve borcu tahsil edememem durumunda ben iyice zor durumda kalacağım. Ve borçlunun borcu böylelikle daha da artacak ve belki de ödeyemeyecek.
-İcra Memurlarının borçlunun evine giderek evdeki eşyaları tutanakla tespit etmeleri için neyi nasıl yapmam gerekir. Dilekçe yazmam gerekiyorsa örneğini temin edebilir miyim?
-Borçlunun sahip olduğu motosiklete nasıl rehin koydurabilirim?
Saygılarımla
-
avukat tutmadan da bu işlemleri yapabilirsiniz ki icra takibini kendi başınıza açmışınız zaten
borçulun tüm mal varlığı üzerinde haciz işlemi uygulatabilirsiniz. Sizin malları tutanak altına almak dediğiniz uygulama yoktur. Bu işlem malların bulunduğu yerde haczedilerek yine borçluya yediemin olarak teslimi işlemidir.
motoru da trafik kaydı var ise dosyadan trafik müdürlüğüne tezkere yazdırtarak haczettirebilirsiniz. Kaydı yok ise diğer ev eşyaları gibi haczettirebilirsiniz. Rehin bir sözleşme olduğu için iki tarafın rızası ile gerçekleşir. Rehin değil yukarıda da söylediğimi gibi haciz uygulatmanız gerekir. Bu işlemleri icra dosyasında tutanağa istediğiniz talebi yazmak sureti ile talepte bulunabilirsiniz. icra dairesi talepleriniz hakkında bir karar verir. Ayrıntısını memurlara sorarak da öğrebilirsiniz