-
Hakaret
İyi günler bir konuda bilginize ihtiyacım var beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Ben makina mühendisiyim ve de makina imal edip satıyoruz.. Müşterimizin birine tanesi 4 milarda 3 tane makina sattık.. ve fabrikadan kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı 1 tanesini teslim ettik ve 2 tanesi gönderilmedi. ve 3 ününde çekini aldık. gönderdiğimiz makinanın 4 milyarlık çekinin günü geldi ve çekini ödemedi ısrarlada diğer makinalarının gönderilmesini istedi. Fabrika (merkez) (ben ankara bölge müdürüyüm) bir tane makinanın parasını ödemeyen diğer makinaları da ödemez bizim ürünü göndermemiz sıkıntı yaratır diyerek makinaları gönderme taraftarı değiller bu durumu karşı tarafa aktardık ve bana tlf açıyor sürekli.. en son tlf açtığında da şarjım bitti.. bunun üzerine bana Bu kısımda yazılan sinkaflı sözler Yönetimce uygun bulunmadığından silinmiştir.diye mesaj atmış bu konuda dava açmak istiyorum ama ceza davası tazminat davası ne tür davalar açabilirim ve ne kadarlık? Bu arada benden önce eşimde okudu mesajı bu ciddi sıkıntı yarattı bende..
-
Gerek ceza gerek tazminat davası açabilirsiniz.
Ancak şikayet etmeniz halinde tazminat talebinizi mutlaka iletmeniz gerekmektedir.
Neler talep edebilrisniz;
Bu sözlerden ötürü maddi kaybınız var ise bunu ve tabii ki manevi tazminat talep hakkınız ve eyleminden dolayı cezaşandırılmasını isteyebilirsiniz.
Tazminat miktarını siz vicdanen karar verebilirsiniz. Semnolik olarak 5 kuruşta olabilir veya 15 milyon YTL'de.
Madde 125 - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...)(*) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.