İstifa dilekcesi ve kesilen yol,vize masraflari
Merhabalar.
Ben yurt disinda calisan muhendisim.hakli nedene dayanarak istifa ettim.istifam onaylandi.yalniz sorun su istifa ettigim icin isveren benden gelis-gidis yol masraflari(ucak bileti) ve vize masraflarini kesti.is kanununda boyle bir uygulama varmi? cok acil cevap bekliyorum.
Not :Kazakistanda calisiyorum
Cevap: İstifa dilekcesi ve kesilen yol,vize masraflari
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
İş Kanunu'nda böyle bir uygulama yok. Bu detaylar iş sözleşmelerinde veya varsa Toplu İş Sözleşmesi'nde (TİS) ortaya konur. İş akdinizi feshettiğiniz tarihten sonra ortaya çıkacak masraflarınızdan temelde işveren sorumlu tutulamaz, bu noktada Kazakistan'dan Türkiye'ye dönüş biletinizin ücretini eğer iş sözleşmeniz veya TİS'de aksine bir hüküm yok ise işvereniniz ödemez. Ancak yine iş sözleşmeniz veya TİS'de cezai bir şart olarak yer almıyorsa ki, böyle bir cezai şartın geçerliliği de tartışılabilir, işvereninizin Türkiye'den Kazakistan'a gidiş ücretinizi ve vize masraflarını hakedişinizden kesmesi mümkün görünmemektedir. Kaldı ki iş akdinizi haklı nedenle feshettiğinizden varsa aleyhinize cezai şart maddelerinin uygulanması mümkün değildir.
Selamlar,
Ben yurtdışında özel bir inşaat şirketinde Topoğraf olarak çalışmaktaydım. Yukarıda belirttiğiniz hususta ben de mağdur oldum. İş-Kur aracılığıyla yapılan Yurtdışı Hizmet Akdi adındaki sözleşmenin 13. maddesinde belirtildiği üzre "işçinin sözleşme süresi dolmadan haklı nedeni olmaksızın sözleşmeyi feshetmesi halinde gidiş yol, vize ve oturma izni masrafları işçiden tahsil edilir." şeklinde bir ibare var ve sözleşmem 6 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Ancak ben sözleşme belirtilen bitim tarihinden 1 ay sonra ailevi nedenlerden dolayı istifa ettim. Buna rağmen Şirketim dönüş yol masraflarının ücretimden kesildiğini bildirdi. Bu maddeden anladığım kadarıyla sözleşme süresi içinde sözleşme işçi tarafından fesh edilirse kesilebilirdi ancak ben sözleşme bittikten sonra ayrıldım.Hukuki anlamda haklı olduğum kanaatindeyim. Sizden ricam eğer haklıysam ne gibi bir süreç izlenmeli ve ne yapmalıyım.
Teşekkürler;