İnşaat Hukuku ve Anlaşmazlık
Merhabalar,
2 katlı müstakil ev inşaatım için bir mimar ile paket usulü anlaştım(mimari, statik, elektrik, tesisat vb projeler, iş takibi) inşaatım 200m2'den büyük olduğu için ayrıca bir de yapı denetim firması ile anlaştım. Projeler çizildi yapı denetim ve belediye tarafından onaylandı ruhsatımızı aldık ve inşaatımız başladı. Geçtiğimiz günlerde inşaat ustamız statik ve mimari projenin uyuşmadığını hata olduğunu söyledi (giriş kapısı mimari'ye göre 220 iken statik projeye göre 170) ve yapı denetime danışılmasını istedi. Yapı denetim projelerin uyuşmadığını onayladı ve ilçe belediyesine tadilat projesinin çizilip harçlarının ödenip başvuru yapılmasını ve bu süre zarfında inşaatı durdurmamızı istediler. Bu süreçte ustalara ekstra yövmiye(elden) ödedim şimdi ise hem belediye tekrar harç ödeyeceğim, uğraşacağım ve inşaatım belediyenin verdiği bilgiye göre 30 ile 45 gün duracak.
Belediye ve Yapı denetim firması iki projeyi de daha ruhsat aşamasında iken incelemiş ve onaylamış. Zararımın tazmini(harçlar, yövmiyeler, inşaatın durdurulması) için mimara gittim kendisi "ruhsatı aldığını ve benimle işimin bittiğini madem hata vardı yapı denetim neden düzelttirmedi, belediye neden düzelttirmedi" dile getirdi ve zararımı tazmin etmeyeceğini söyledi. Yapı denetim kuruluşu inşaat işinde aksilikler gözden kaçırmalar olabileceğini bu işin doğası olduğunu bu yüzden zararı tazmin etmeyeceğini hatta ısrarcı olursam inşaatı çevre şehirciliğe şikayet edeceklerini ve mühürleteceklerini ifade etti. Belediye ise "neden hatalı projeyi onayladınız mağdur oldum" dememe rağmen sessizliğini koruyor.
Şantiye şefim; elimizde belediye ve yapı denetim firmasının onayladığı kaşeli imzalı projeler olduğunu inşaatın onaylı mimari projenin esas alınarak devam ettirmemizi önerdi. Yapı denetim bu şekilde yapılırsa inşaatı mühürleyeceğini ifade etti.
Bu durumda tecrübeli kişilerin önerilerini beklemekteyim.
êğàêåí ñàéò äàğêíåò ññûëêà
Hello everyone! I go by the name Admin Read:
Âñ¸, ÷òî íóæíî äëÿ óäîáíîãî è âûãîäíîãî øîïèíãà, åñòü íà ïëàòôîğìå <a href=https://obecretuvka.cz>êğàêåí ñàéò ññûëêà</a>. Çäåñü ìîæíî íàéòè òîâàğû íà ëşáîé âêóñ: îò ıëåêòğîíèêè äî ğåäêèõ êîëëåêöèîííûõ ïğåäìåòîâ. Ïğîñòîé èíòåğôåéñ è âûãîäíûå àêöèè ïîìîãàşò ñóùåñòâåííî ñıêîíîìèòü. Êğàêåí îáåñïå÷èâàåò áåçîïàñíîñòü ñäåëîê, ñîçäàâàÿ óâåğåííîñòü ó êëèåíòîâ. Èìåííî <a href=https://obecretuvka.cz>êğàêåí ñàéò çåğêàëî ğàáî÷åå</a> ÿâëÿåòñÿ ïîïóëÿğíîé ïëàòôîğìîé äëÿ ïîêóïîê.