Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hakkında
Merhabalar ;
Öncelik ile şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler ediyorum.
Ben eşimin daha önceki evliliğinden olan iki çocuğunu iki dava ile evlat edindim.İlk davada kütüğüme, diğerinde ise soyadima geçtiler.Cocuklar yaşı 20 üstünde ve şuanda kimliklrinde soyadi benim ama baba adı olarak bilojik babaları yazıyor ve çocukların ikiside bu durumdan rahatsız ve değiştirmek istiyorlar baba adı olarak benim adımı yazdırmak istiyorlar.Sizlerden rica bunu nasıl yapabileceğimiz konusunda yol göstermeniz olacaktır.Aile mahkemesine basvurabiliyormuyuz ? Nasılsın bir dilekçe yazmamız gerekmekte nasılsın bir prosedür ile ilerlemeniz gerekmektedir.Yardimlariniz için şimdiden sonsuz teşekkürler ediyorum.
Saygılarımla.
Cevap: Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hakkında
Soybağına ilişkin hükümler kamu düzenindendir.
TMK'nın 314. maddesinde aşağıdaki hükümler yer almaktadır:
- Evlâtlık küçük ise evlât edinenin soyadını alır. Evlât edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir.
- Ergin olan evlâtlık, evlât edinilme sırasında dilerse evlât edinenin soyadını alabilir.
- Eşler tarafından birlikte evlât edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları yazılır.
- Evlâtlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlâtlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlât edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur.
Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, sadece ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüğün eşler tarafından birlikte evlat edinilmesi halinde evlat edinen eşlerin isimlerinin anne baba adı olarak yazılabileceği görülmektedir.
Evlatlık, biyolojik babanın da yasal mirasçısı olduğundan onunla kütük bağı devam edecek.
Sizde yukarıdaki durum olmadığı için baba adı olarak biyolojik babanın adı kalacak.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Soybağına ilişkin hükümler kamu düzenindendir.
TMK'nın 314. maddesinde aşağıdaki hükümler yer almaktadır:
- Evlâtlık küçük ise evlât edinenin soyadını alır. Evlât edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir.
- Ergin olan evlâtlık, evlât edinilme sırasında dilerse evlât edinenin soyadını alabilir.
- Eşler tarafından birlikte evlât edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları yazılır.
- Evlâtlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlâtlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlât edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur.
Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, sadece ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüğün eşler tarafından birlikte evlat edinilmesi halinde evlat edinen eşlerin isimlerinin anne baba adı olarak yazılabileceği görülmektedir.
Evlatlık, biyolojik babanın da yasal mirasçısı olduğundan onunla kütük bağı devam edecek.
Sizde yukarıdaki durum olmadığı için baba adı olarak biyolojik babanın adı kalacak.
şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler
Anayasanın iptal etti fıkrayı 9. Yargı paketiyle Kasım 2024 tarihinde yeniden farklı hükümlerle yeniden düzenlemiştir ve yasalaştı
Evet, dördüncü fıkra şu şekilde değiştirilmiş:
"Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına, birlikte evlât edinmede ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları; tek başına evlât edinmede ise ana veya baba adı olarak evlât edinenin adı yazılır.
Evlât edinilen diğer kişiler hakkında, talepleri halinde bu hüküm uygulanır."
Bu durumda evlat edindiğiniz çocuklarının bu taleple dava açmaları, davada sizin de kabul etmeniz gerekiyor.